Linda samlet oppskrifter i nesten 40 år - så startet den virkelig store jobben

JULEKJERRING: Linda Juanette Lande baker jordmorkjeks - en av 102 oppskrifter i boka hennes om julemat.

JULEKJERRING: Linda Juanette Lande baker jordmorkjeks - en av 102 oppskrifter i boka hennes om julemat. Foto:

- Jeg har brukt to år på å bake meg gjennom oppskriftene, sier Linda Juanette Lande.

DEL

To hunder, ei katt og en småkakedeig er det som møter deg når du banker på døra hjemme hos Linda Juanette Lande (54) på Senja. Kakedeigen skal bli til jordmorkjeks – lyse, runde småkaker som også jordmora fikk når hun kom på besøk i gamle dager – og er en av over hundre oppskrifter som har fått plass i det store bokverket hennes om nordnorsk julemat.

Og det er forfatteren selv som baker, slik hun har gjort med alle de andre oppskriftene også.

- Jeg har brukt to år på å bake meg gjennom 140 oppskrifter, så det har vært et voldsomt arbeid på kveldstid og i helgene. I fjor ble ikke jula pakket bort før 17.mai, smiler Linda Juanette og tar seg en pause fra kjøkkenbenken.

Både gammelt og nytt

102 av oppskriftene kom med i den nye boka hennes etter at alle bakverkene og matrettene var testet og fotografert. Disse oppskriftene representerer et bredt spekter av julemat fra hele Nord-Norge, av både eldre og nyere dato.

- De eldste oppskriftene er fra 1800-tallet, men tradisjoner skapes hele tida så det er også nyere ting her, sier hun.

Oppskriftene omfatter også julepålegg, desserter og tilbehør - i tillegg til all baksten og middagene.

Tromsø og Harstad er med

Den blide senjaværingen er godt over middels interessert i både matoppskrifter og jul, og synes det er en heder å bli omtalt som «julekjerring». Adventsstemninga setter et tydelig preg på det gamle kjøkkenet på Skognes, som er hovedbasen for hennes matkunster.

- I boka har jeg også intervjuet damer fra Tromsø, Harstad og andre plasser som har bidratt med oppskrifter og fortalt om tradisjoner fra sine steder, sier hun.

Matlyst hos bestemor

Det hele startet imidlertid med hennes egen bestemor, Alfhild, som skal ha vært en matlager av rang.

- Mormor var ei matkjerring som alltid holdt på med mat, og hvor det alltid lukta godt i huset. Det var der interessen min for tradisjonsmat ble født, og som gjorde at jeg i 15-16 årsalderen begynte å samle på oppskrifter, forteller Linda.

Oppskriftssamlinga ble raskt en hobby som fylte kladdebok etter kladdebok, og nærmere 40 år seinere sitter hun med matoppskrifter nok til å fylle en lang rekke med bokutgivelser.

- Jeg har ikke talt opp hvor mange oppskrifter jeg har, men jeg tror at det minst må være tre-fire tusen, sler hun.

Hun startet også matbloggen «Alfhilds» for noen år siden for å hedre bestemora.

Gal etter julebakst

Før i tida het det at man skulle bake syv sorter småkaker til jul. For «julekjerringa» Linda blir dette litt for lite.

- Det blir nok opp mot 15 sorter når jeg tar med lefser. Og skulle jeg bli tvunget til bare å bake en sort, så ville jeg velge pepperkaker med mandel i.

- Men er du ikke lei av julebakst etter all bakinga i forbindelse med boka?

- Jeg trodde at jeg skulle bli det, men jeg er like julegal som før. Det er rart med det, det begynte å krible når adventa nærmet seg, smiler hun.

Julepizza

- Hva med julemiddagen? Hva står på bordet ditt på julaften?

- Det er pinnekjøtt for meg. Det har det vært fra barnsben av. Multekrem med krumkaker til dessert.

- Kan pizza være julemat?

- Ja, jeg har hørt om folk som har pizza på julaften, og det synes jeg er greit om man har en egen, god oppskrift. Grandiosa høres stusslig ut, men man skal ikke skusle med folk sine tradisjoner om det er det som er jul for dem, sier Linda Juanette Lande, som selv foretrekker pizza med julepølse – naturligvis.

Artikkeltags