Gå til sidens hovedinnhold

Derfor beholder Gillda juletreet til midten av april

Artikkelen er over 5 år gammel

Men julestjerna måtte de ta ned da folk begynte å klage.

Noen kaster juletreet når julen er over. Andre venter til rett over nyttårsaften, mens enkelte venter helt til 20. dags jul. Men det er nok få som beholder treet helt til påske. Det gjør nemlig familien Ileby i Tromsdalen i Tromsø.

I år planlegger de faktisk å la treet stå til ut i april.

Den litt spesielle tradisjonen startet for mange år siden da Gillda Ileby og sønnen hennes var på besøk hos Ilebys mor.  Hun fortalte den lille gutten at da mammaen hans vokste opp, pleide de ofte å ha juletreet stående helt til påske.

- Det synes guttungen var så spennende at han lurte på om vi også kunne begynne gjøre det.

Dette var lenge siden, guttungen er blitt 20 år, men juletrærne står fremdeles helt til påske.

- Det har blitt en tradisjon og skaper mye humor og glede.

Tørt og sprøtt

Og for de som bekymrer seg for mye granbar i stua, kan Ileby fortelle at det ikke er et problem hjemme hos dem.

- Vi kjøper vanligvis kvalitetstre, så det er ikke mye problem med granbar. 

Derimot hender det at treet blir inntørket og sprøtt. Noen ganger blir det også så stivt at det er vanskelig å få av julepynten.

- Det er litt tøft for julekulene. De blir godt brukt.

Treet står som oftest i nærheten av ovnen, og i perioder der ovnen blir godt brukt, blir treet litt ekstra tørt.

- Denne vinteren har det jo vært ganske kaldt, og da har vi fyrt mye. Det virker som det har blitt litt vel varmt for treet den sisten tiden, for det er blitt ganske sprøtt.

Bedre tid til å nyte

Ileby forteller at det er mye kos med juletre.

- Det er så fint og koselig med lysene. I juletiden er det jo mange som er veldig travle, men etter nyttår har folk bedre tid og kan nyte lysene og det fine treet. Dessuten har man jo brukt mye penger på treet, hvorfor skal man ikke kunne nyte det litt lenger?

En som i hvert fall setter pris på at juletreet står i flere måneder er familiens katt, Clara.

- Hun elsker å leke med julekulene, og ligger gjerne under treet.

Solfest med juletre

Det er ikke bare ved jul at juletreet blir ett midtpunkt for familien i Tromsdalen. De avholder nemlig hvert år en stor solfest på soldagen. Da serverer de pølser, kakao, kaffe og solboller og det blir lagt gaver under treet.

- Folk slapper av og blir i bedre humør når solen kommer, så da er det fint å ha en feiring. Alle synes også at det er gøy at vi bruker juletreet på festen.

Hun forteller at det hender folk som kommer på besøk stiller spørsmål til hvorfor treet står i stua lenge etter at julen er over, men at de fleste synes det morsomt.

- Men julestjerna i vinduet måtte vi ta ned etter at folk begynte å klage.

Ileby understreker at de først og fremst lar juletreet stå fremme lenge før å gi folk glede og humor i hverdagen. I år planlegger de faktisk å ha det stående til over påsken.

- Vi får noen venner på besøk i april, og må nesten ha treet til de kommer.

Inviterer folk hjem

For Ileby er det viktig å spre varme og glede i hverdagen, og hun forteller at alle som vil se treet og smake på en julekake, som de også har i skapet lenge etter jul, er hjertelig velkommen til å kontakt henne.

Og siden julen varer helt til påske hos familien Ileby, har de enda noen gaver igjen under treet for dem som kommer på besøk.

Det er imidlertid én ting Ileby ikke fikk gjort denne jula. Hun fikk ikke skrevet julekort til venner og betjente og benytter derfor anledningen til å ønske alle en forsinket god jul og et godt nytt år.

Se mer:

- Enkelte mener det er altfor mye, men de må se på huset likevel

Dette juletreet holdt på å ødelegge jula for familien. Slik unngår du å gjøre samme tabbe 

Kommentarer til denne saken