Gå til sidens hovedinnhold

Slår på stortromma med 11 dager langt julemarked i Tromsø sentrum

Artikkelen er over 2 år gammel

I år får Tromsø et nytt julemarked på Stortorget som tar sikte på å posisjonere Tromsø som julebyen Tromsø.

For abonnenter

Arrangørene tar sikte på at «Julebyen Tromsø» skal bli et årlig innslag i adventstiden.

Årets marked vil være mellom 6. og 16. desember i to store lavvoer på Stortorget. Den første helga blir sammenfallende med at Dølakoret fra innlandet er på sin årlige bytur for å selge hjemmelaget julebakst. Men arrangørene av det nye julemarkedet i lavvoene ved siden av, tror ikke det byr på noen problemer. Tvert imot. Det blir bare mer julestemning.

Spleiselag

Nysatsingen «Julebyen Tromsø» er et resultat av et samarbeid mellom Tromsø Sentrum AS, Tromsø er en av verdens beste julebyer, ifølge kåringer i 2009 både hos nyhetskanalen CNN og på nettstedet Travel+Leisure. Samfunnsløftet til Sparebanken Nord-Norge og SMAK Nord-Norges matfestival. Satsingen har et totalbudsjett på 600.000 kroner. Banken betaler halvparten av gildet, mens Tromsø Sentrum AS og utstillerne betaler resten.

Arrangørene presenterte fredag opplegget ved å servere julegløgg, pepperkaker, julemenn og julebrød med lammerull ved fontene på Strortorget.

 

SMAK hadde allerede i fjor tanker om en slik lukt- smaksfestival uten at de klarte å realisere dette da.

Jul på Stortorget

Her vil lokale tilbydere få muligheter til å tilby sine produkter. Juletorget skal gi tilreisende og lokalbefolkning muligheten til å lukte, smake, handle gaver og mat basert på nordnorske tradisjoner og råvarer.

Rundt 10 utstillere vil være inne i lavvoene når julemarkedet arrangeres for første gang. Blant de som vil være der er Tove`s glasskunst fra Kvaløya og gullsmed Wabi Sabi fra Tromsø som vil lage smykker mens publikum kommer og går inne i lavvoen. Det vil også være ulike aktiviteter i dagene mens julemarkedet pågår. Og en del juleaktiviteter for barna allerede i november er også en del av den nye satsingen omkring å etablere Tromsø som en julemarkedsby.

Trude Ørpetveit i Tromsø Sentrum AS mener Tromsø har gode forutsetninger for å klare å etablere seg med et fast julemarked. Fra før er byen i 2009 kåret til en av verdens beste julebyer, både av CNN og nettstedet Travel+Leisure. I fjor mente Nettavisen at Tromsø var landets 4. beste juleby.

- Vi reiser til Berlin og London for å gå på julemarked. Til slutt skal det bli slik at folk ønsker å dra til Tromsø på julemarked, sier Mona Hassfjord, Vican & SMAKfestivalen.

Kommentarer til denne saken