Merket du jordskjelvet i ettermiddag? Det gjorde Frank Arne

Frank-Arne Skipnes ble svært overrasket da glassene klirret, og huset ristet tirsdag ettermiddag. Innringet kan vi se utslagene skjelvet gjorde. Bildet er hentet fra målestasjonen i Karasjok.

Frank-Arne Skipnes ble svært overrasket da glassene klirret, og huset ristet tirsdag ettermiddag. Innringet kan vi se utslagene skjelvet gjorde. Bildet er hentet fra målestasjonen i Karasjok. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tirsdag ettermiddag nøyaktig klokken 17.16 begynte det å riste i huset til Frank Arne Skipnes, som er bosatt i bygda Kasfjord utenfor Harstad. Først antok han at det kunne være spreningsarbeider, men dette ble tilbakevist.

– Jeg ringte et firma som jobber i området, og som har planer om noe sprengningsarbeid. De avviste at de hadde fyrt av noe, og fortalte at det er først onsdag at de skal gå igang, sier Skipnes.

Etter kort tid la han ut melding på Facebook at dette må ha vært et jordskjelv. Det kunne flere av naboene også bekrefte.

– Til og med en kompis som bor et godt stykke unna merket at det klirret i glassene. Det var ikke dramatiske greier, men litt spesielt er det å oppleve likevel, sier Skipnes.

Ikke ofte

Seniorforsker Conrad Lindholm i organisasjonen NORSAR, som overvåker seismiske bevegelser i Norrge, var ikke kjent med hendelsen da vi tok kontakt tirsdag ettermiddag. Etter en kjapp undersøkelse, sier Lindholm at det absolutt er mulig at Skipnes har kjent bevegelser.

– Ved vår målestasjon i Karasjok er det registrert bevegelser nøyaktig i det tidsrommet som dere nevner, sier Lindholm.

Han sier at ettersom Skipnes kan stadfeste tidspunktet så nøyaktig som 17.16, er sannsynligheten stor for at det er nettopp et jordskjelv han har kjent.

– Det er ikke ofte man registrerer jordskjelv i Harstad-området. Som regel må man litt lenger sør for å kunne oppleve det, sier Lindholm.

Han vil ikke kunne si noe mer om skjelvets størrelse før han har undersøkt det nærmere.

– Vi får ikke gjort noe før onsdag. Før den tid er det vanskelig å si noe om størrelsen på skjelvet, men det er alltid både interessant og morsomt når man kan bekrefte skjelvet så presist som nå. Det er liten tvil om at det faktisk var et jordskjelv.

Norges største

Norges største jordskjelv i nyere tid, kalles Helgelandsskjelvet. Det ble målt 31. august i 1819. Det ble anslått at skjelvet hadde en styrke på mellom 5,8 og 6,2 på Richters skala. Skjelvet inntraff rundt klokken 14.30, og skal ha vært så sterkt at både folk og fe hadde vanskeligheter med å holde seg på beina. Jord- og steinras ble utløst, og enkelte bygninger ble også skadet. Ingen skader på mennesker ble innrapportert. (Kilde: Wikipedia)

Artikkeltags