Støre selger seg ut av fond som investerer i privat velferd

HELSE-AKSJER: Ifølge NRK har Ap-leder Jonas Gahr Støre investert i DNB-fond som via andre fond og selskaper er inne på eiersiden av Stendi, som tidligere var Aleris Omsorg.

HELSE-AKSJER: Ifølge NRK har Ap-leder Jonas Gahr Støre investert i DNB-fond som via andre fond og selskaper er inne på eiersiden av Stendi, som tidligere var Aleris Omsorg. Foto:

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil kvitte seg med fond som investerer i private velferdskonsern. Han har bedt banken sin om en ytterligere gjennomgang.

DEL

Støre har selv uttalt at slike selskaper «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt», og Arbeiderpartiet går imot en kommersialisering av omsorgen.

Ifølge NRK har Ap-lederen investert i DNB-fond som via andre fond og selskaper er inne på eiersiden av Stendi, som tidligere var Aleris Omsorg.

– Det DNB sier til meg, er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det, sier Støre til kanalen.

Har bedt om gjennomgang

Overfor NTB understreker Støre at han har bedt DNB om å forvalte arven og at banken skal gjøre det innenfor de etiske retningslinjene som Norges Bank bruker.

– Jeg har aldri visst at de har investert i selskaper som driver kommersiell omsorg i Norge. Jeg har bedt dem bytte til andre fond, sier Ap-lederen.

Saken dukker opp bare rundt halvannen uke før valget, og på spørsmål om han tror det er tilfeldig eller ikke, svarer han slik:

– Jeg ønsker ikke å ha noen kommentar til det.

– Jeg tror både velgerne og Arbeiderpartiet vet at jeg har en arv. Den har jeg satt bort til Norges største bank.

Private Equity

Støre hadde ved årsskiftet 82 millioner kroner investert i fond hos DNB og Danske Bank gjennom familieselskapet Femstø AS. Støres rådgivere opplyser til NRK at partilederen når han selger seg ut, har drøyt 1,3 millioner kroner stående i det aktuelle fondet, DNB Private Equity Retail B. Avkastningen i løpet av de to årene Støre har hatt penger i fondet, har vært 288.000 kroner.

Støre forklarer at han har penger i fond fordi han ønsker en ansvarlig forvaltning.

– Min bestefar var en industrimann, som skapte verdier. Jeg har valgt en annen retning i mitt liv. Men jeg tror det ville være i tråd med hans tenkning at de pengene ikke ble lagt under en madrass eller satt bort på denne måten, sier han til NRK.

Artikkeltags