Gå til sidens hovedinnhold

Det skulle være 64 jerv i Nord-Norge. Nå er det over 100

Artikkelen er over 6 år gammel

Skal felle 48 jerv før januar - men det skjer neppe.

Det skulle være 64 jerv i Nord-Norge. Nå er det over 100Skal felle 48 jerv før januar - men det skjer neppe.  Torsdag kom tall for årets jervekull fra Rovdata. De viser en tilsynelatende dramatisk nedgang i produksjonen av jerv i Troms og Finnmark for andre år på rad. Mens det i 2012 ble registert 28 kull i region åtte, var det bare tolv i 2013 og årets tall er på samme nivå. Dette er fortsatt to over bestandsmålet på 10 ynglinger i regionen.

Over 100 jerv

Leder for rovviltnemnda John Karlsen tar tallene med en liten klype salt.

- De vil naturlig variere fra år til år. Men det er flere forhold som spiller inn. Blant annet varierer sporingsforholdene fra vinter til vinter. Vi ser derfor på gjennomsnittet for de tre siste årene, som viser at vi er langt over bestandsmålet. For sesongens lisensjakt, som varer til 15 februar, har de satt en kvote på hele 48 jerv.

- Vi skal ha 64 jerv i Troms og Finnmark. Det er nå over 100.

Tall fra Rovdata anslår bestanden i de to fylkene til 106,5 jerv. Men erfaring fra tidligere år tilsier at bare en brøkdel kommer til å bli felt.

Mørketid, vanskelig terreng og snø gjør lisensjakten til en langt større utfordring i nord enn i andre regioner.

Store utfordringer

Karlsen mener Troms og Finnmark har landets største utfordringer når det gjelder rovdyr.

- Totalt har vi flest rovdyr av alle, når vi regner med jerv, gaupe og bjørn - og da har jeg ikke engang nevnt ørn. I tillegg har vi 80 prosent av tamreinen i utmark, det gjør det umulig å drive differensiert forvaltning der rovdyr og beitedyr skal oppholde seg i bestemte områder.

(Saken fortsetter under tabellen)

Karlsen vil nå gjøre det enklere å nå bestandsmålene.

- Vi skal mandag møte direktorat og departement i Oslo. Vi kommer da til å be om en lettelse i regelverket. Blant annet er det urimelige bestemmelser som gjør det vanskelig med bås- og åtejakt, sier Karlsen.

Uansett regner han med at det må gjøres ekstraordinære skadefellinger og hiuttak etter at jakta er over.

- Da tar direktoratet over, og vi er uten makt frem til 1. juni. All erfaring tilsier at hele kvoten ikke blir felt ved ekstraordinær felling. Vi kommer derfor til å be om at det settes inn ekstraordinære tiltak tidligere.

Karlsen ser et lyspunkt i de regionale skadefellingsnemndene som er opprettet. - Vi ser at de har klart å felle en stor del av kvoten på gaupe. Nå vil vi i større grad få dem involvert i jervejakt.

Kommentarer til denne saken