(Nordnorsk debatt)

Russlands diktator Vladimir Putin fører nå en tofrontskrig: Over Ukraina hagler det bomber og missiler over sivile. Ødeleggelsene er enorme. Boliger og byer legges i grus. I Russland kriger Putin mot sine egne innbyggere. I førstelinjer her står redaktører, lærere, kunstnere, fredsaktivister, liberale politikere, journalister, musikere og forfattere, som ytrer sin motstand og kritikk av den ulovlige, brutale og groteske krigføringen i Ukraina.

Personer som velger å gå til gata og demonstrere for fred, risikerer skyhøye bøter. Søndag var nesten 9.000 personer arrestert i demonstrasjoner. Blant dem er barn, eldre, kvinner, menn, ungdom. Bare det å tegne et fredsmerke i panna gjør at man blir tauet inn av politiet. Journalister har ikke lov å omtale krigen i Ukraina som en krig. Brukes ord som kamper, invasjon og angrep i artiklene, banker det russiske medietilsynet på døra og ber deg legge ned arbeidet. Medier har ikke lov å bruke andre kilder enn det russiske forsvarsdepartementet for å omtale det som nå skjer i Ukraina. En spesialoperasjon for å «de-nazifisere Ukraina» kalles kamphandlingene i nabolandet i de statskontrollerte mediene.

Personer som «sprer falske nyheter om det russiske militæret» risikerer nå 15 års fengsel. Lovforslaget gled gjennom det russiske parlamentet på én dag. Ingen stemte imot. En TV-kanal og en radiostasjon, også omtalt som Russlands siste kritiske presse av betydning, ble stengt ned sist uke. Den uavhengige avisen Novaja Gazeta publiserer fremdeles, men under streng sensur. Redaktør og fredsprisvinner Dmitrij Muratov, som var gjest på en mediekonferanse i Tromsø i 2017, har valgt å fjerne alle artikler om krigen i bytte mot å fortsatt få lov til å komme ut.

Norge troner øverst på alle indekser som måler pressefrihet og ytringsrom. Situasjonen for journalister er nå så kritisk at flere flykter fra hjemlandet. Jernteppet senkes over Putins Russland. Kritiske røster risikerer å bli arrestert og gjemt bort i en fengselscelle. Norge bør derfor ta ansvar og sørge for en trygg havn, og tilby politisk asyl for annerledestenkende fra Russland. Det har vi råd til. Og vi har også et moralsk ansvar for å hjelpe de stemmene som står opp mot diktatoren Putin.