I Norge har kryptointeressen eksplodert. En av dem som har satt deler av egen formue i kryptovaluta er Christopher Vonheim fra Tromsø.

– Dette er etter min mening ikke et marked for utålmodige investorer som er redd for å gå glipp av enkel og høy avkastning, og jeg frykter at mange blir å tape penger hvis de ikke er forsiktig med å håndtere risiko, sier Vonheim til Nordlys.

I 2013 var valutakursen på Bitcoin, den største kryptovalutaen, på 10.000 kroner. I slutten av 2017 kostet én Bitcoin 65.000 kroner. I dag ligger prisen på 420.000 kroner.

Vonheim forteller at han kun har en liten posisjon i krypto, på grunn av at han har det meste av sine penger plassert i eget selskap, som fokuserer på media- og konsulentoppdrag. Han er for flere kjent som mannen bak podkasten «BYNN», hvor han intervjuer flere kjente hoder innen finans.

En av hans tidligere gjester, Anthony Pompliano, er en av de mest kjente profilene som investerer i Bitcoin.

– Jeg var heldig å møte han i New York for mange år siden, og skjønte tidlig at denne oppfinnelsen hadde potensialet til å ta samme posisjon som gull, bare i en digital verden uten kontroll fra myndigheter. Derfor var det et enkelt valg å investere et lite beløp siden oppsiden var relativt stor på dette tidspunktet, forteller Vonheim.

– Bør være forsiktig

Vonheim mener det er viktig for folk å forstå at veldig mange allerede har tjent gode penger på krypto.

– Så for nykommere burde man være litt forsiktig, og forstå den store risikoen som er assosiert med et så uforutsigbart prismønster som påvirker kryptovaluta, som folk nå kjøper i håp om at de skal stige i verdi fort.

Vonheim er definitivt ikke den eneste fra Nord-Norge som har investert i krypto.

Ifølge en rapport fra mars i år, fant investerings- og konsulentselskapet Arcane Crypto og EY ut at 300.000 nordmenn eier krypto. «Firi», som tidligere het «Miraiex», har i løpet av det siste kalenderåret gått fra 10.000 kunder til 120.000 kunder i hele Norden.

I Nord-Norge har de nå over 10.000 kunder.

– Det er et overraskende høyt tall, sier gründer og daglig leder i «Firi», Thuc Hoang, til Nordlys.

– Finnes mange flere

Hoang var selv ikke klar over at han hadde så mange kunder helt nord i landet.

– Av naturlige grunner hadde jeg trodd at vi i hovedsak ville være ganske sterke sør for Trondheim, på grunn av tettere befolkning. Disse tallene viser at det er svært mange i nord som investerer i dette, med tanke på befolkningstetthet.

Av det anslåtte tallet på 300.000 krypto-investorer i Norge, vil «Firi», med sine 120.000 kunder, ha over én tredjedel av investorene på sine egne plattformer.

– Jeg tror generelt sett at det finnes mange som ikke ønsker å fortelle om investeringene i krypto, så jeg tror helt klart at det finnes mange flere som investerer i krypto i Nord-Norge enn disse tallene viser.

BITCOIN

 • Etablert i 2009.
 • Desentralisert digital valuta - kryptovaluta - etablert av pseudonymet Satoshi Nakamoto. Den/gruppen designet den første Bitcoin-noden (databasehistorikk) og mining-software (en sikkerhetsmekanisme som hindrer at en ekeltperson/organisasjon gjør endringer) og utviklet hoveddelen av den første implementeringen av bitcoin - Bitcoind, fra 2007 til 2010.
 • Grensen på 21 million bitcoin nærmer seg (men én splitt er gjort, og flere kan skje).
 • Ikke sentralbank, reguleres av nettverk av datamaskiner (alle noder og alle minere, peer-to-peer network).
 • Betaling skjer til Bitcoin-adresser med en nummer- og bokstavrekkefølge på 33 tegn - som alltid begynner med 1 eller 3 - f.eks 31uEbMgunupShBVTewXjtqbBv5MndwfXhb.
 • Et nettverk av noder bekrefter transaksjonen.
 • Nettverket må lagre hele transaksjonshistorikken i blokk-kjeden (blockchain).
 • Aldri helt anonymt - behov for Bitcoin-identitet. Her kan alle se balanse og transaksjoner gjort av brukeren.
 • Noen få innbrudd av hackere.
 • Mining: Minere som finner neste blokk får et visst antall bitcoin (12,5 per blokk per tiden) etter å ha løst en vanskelig oppgave. Nakamoto sammenligner skapelsen av nye mynter (ved hjelp av tidsbruk og elektrisitet) med gullgravere som bruker tid og krefter for å få gull inn i sirkulasjon.
 • Node: Programvare for noder i nettverket er basert på peer-to-peer networking, digitale signaturer og et kryptografisk bevis som kan lage og bekrefte transaksjoner. Noder offentliggjør transaksjonen til nettverket, som lagrer dem i et offentlig i et kartotek av alle transaksjoner - som kalles en blockchain - kjedeblokk - etter å ha blitt godtatt av minere.
 • Kjerne-programvare er Bitcoind/Bitcoin-Qt, libbitcoincbitcoin and bitcoinj.
 • Alle noder i et Bitcoin-nettverk samler alle transaksjoner som ikke er godkjent i en fil (mellomlager) - som kalles en blokk -  som også inneholder en referanse til en tidligere gyldig blokk kjent av noden. Når mineren har funnet løsning - hva som blir neste blokk - så godkjennes den av andre.
 • Et nettverk kan aldri få mer enn 50 bitcoin per blokk og belønningen vil synke mot null, slik at det aldri eksisterer mer enn 21 millioner bitcoin (cirka hvert fjerde år har det blitt halvert, det skal fortsette frem til 2140). Når utbetalingen går ned er det meningen at brukerne i blokkgenererende noder skal tjene på transaksjonskostnader.
 • Det har kommet anklager om at Bitcoin egentlig bare er en virtuell valuta og at det minner om Ponzi-svindel. En rapport den europeiske sentralbanken, som bruker U.S. Securities and Exchange Commission definisjon av Ponzi-svindel, konkluderer med at det er noen likhetstrekk - men også noen trekk som er det motsatte av Ponzi-svindel
 • Privat: Hvis Heidi sender 123 bitcoin til Per, så lager nettverket en offentlig historikk som viser at 123 bitcoin er sendt fra en adresse til en annen. Men, hvis ikke Heidi eller Per, gjør eierskapet kjent er det vanskelig for andre å knytte transksjonen til disse. Men hvis noen klarer å knytte en adresse til en bruker så vil man få opp hele transaksjonshistorikken. Det kan altså være vanskelig å knytte en bruker til en virkelig person, noe som gjør det attraktivt for illegale handler. Og hvis du har en adresse, som du linker til din offentlige identitet (deg selv), så kan du for eksempel lagre en kontrakt i en block-chain som er tidsstemplet.
 • Skatt: Internasjonalt strever man med å lage regler for skattlegging av valutaen, uten å ha funnet en helt konkret løsning.
 • Andre kryptovalutaer: Finnes tusenvis, f.eks erlightcoin og etereum også mye brukt

Kilde: Bitcoinwiki

FLERE SAKER OM KRYPTOVALUTA

Philip Einar var en smule nervøs da han satset alle sparepengene. Nå har han verdier for over én million kroner på kort tid

Aleksander fra Tromsø droppet ut av skolen – nå selger han en liten bit av firmaet for 127 millioner kroner

Omstridt selskap arrangerer møter i Tromsø: Anklages for pyramidespill

Sikkerhetsekspert i Tromsø: – Det kan være det største angrepet noensinne