Gå til sidens hovedinnhold

Med et budsjett på 70 millioner skal krigshelten Jan Baalsruds historie fortelles på ny. I Tromsø og på Film Camp.

Artikkelen er over 6 år gammel

Målet er å starte innspillinga av «Den tolvte mann» neste år.Sammen med Kon-Tiki-produsent Aage Aaberge, filmprodusent Espen Horn og Film Camp er Hollywood-regissør Harald Zwart i Tromsø på befaring – og i positive møter med blant annet kommune og kulturnæringsstiftelse med ett mål for øye: Å lage en ny film om krigshelten Jan Baalsrud som skal spilles inn både i Tromsø by, på kysten og på Film Camp.

Karakterdrama

– Jeg var her i 2004 og gikk mer eller mindre hele løypa til Baalsrud etter at vi kjøpte rettighetene til boka som Tore Haug skrev. Den er på mange måter den mer sanne historien om Jan Baalsrud. Det blir en krigsfilm men med mer fokus på et karakterdrama og vi skal ikke minst forsøke å få fram – som Baalsrud selv mente – at han var ikke den største helten. De store heltene var de som hjalp ham.

Unike intervjuer med Baalsrud selv i dokumentaren «De reddet hans liv»:

Se filmen her

Soldater i gatene

«Den tolvte mann» (arbeidstittel) har et budsjett på 70 millioner. Hvem som skal bekle de ulike rollene får vi ikke vite, det er en pågående prosess.
– Hvordan vil innspillinga prege Tromsø by?
– Det kan bli litt køer og ønsker om statister, men ellers skal vi prøve å oppføre oss så pent vi kan. Vi må gjøre om deler av byten til slik den så ut under krigen med soldater og det som følger med, sier Zwart.
– Og når er dere i gang?
– Jeg liker ikke å spå, men jeg håper å kunne være i gang en gang neste år, sier Zwart.

GJENGEN SAMLET: F.v. filmprodusent Espen Horn, koordinator Erling Falch, filmregissør Harald Zwart, filmprodusent Aage Aaberge, samt Kjetil Jensberg og Svein Andersen fra Film Camp. Zwarts kone, Veslmøy Ruud Zwart, er også produsent på filmen. Foto: TRO

Stort potensial

Ifølge produsent Aaberge var Nordisk Film på jakt etter et stort prosjekt etter «Kon-Tiki».
– Jeg mener at denne filmen har like stort potensial som «Kon-Tiki». Den har en fantastisk historie og vi har en kar her som har gjort store ting utenlands, så i kombinasjon med gode skuespillere og ikke minst naturen og miløjet her oppe har vi et grunnlag som kan tilsi at vi lykkes.
Film Camp går inn med fem millioner i prosjektet:
– Dette betyr mye for utviklinga av filmmiljøet og for hele fylket, sier Svein Andersen.

Kommentarer til denne saken