Dette bildet er helt unikt. Det er det flere grunner til

UNIKT MØTE: På bildet ser det ut som gaupa stopper opp når den ser jerven. Ifølge Stein halvorsen er ikke det uvanlig. Jerven er den tøffeste av de to, og er som regel lite interessert i å dele på åtet.

UNIKT MØTE: På bildet ser det ut som gaupa stopper opp når den ser jerven. Ifølge Stein halvorsen er ikke det uvanlig. Jerven er den tøffeste av de to, og er som regel lite interessert i å dele på åtet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Å se jerv og gaupe samtidig er sjelden. Enda mer uvanlig er det at de deler på maten.

DEL

Det er Stein halvorsen fra Saltdal som har fanget den uvanlige scenen med viltkamera i Skaitidalen 26. november i fjor.  På bildene, som VG først omtalte, ser man først  jerven i selskap av noen modige kråker, som tripper rundt åtet.

- De passer seg for jerven, for de vet at hvis de havnet mellom kjevene på den, så er det over. Kråkene har respekt for jerven, sier Halvorsen.

Jager gaupa

Litt ut i bildeserien dukker gaupa opp. Den er ikke vanligvis særlig begeistret for jerven, som er til tross for sin mer beskjedne størrelse, er kjent som den tøffeste typen i skogen.

- Det er et rovvilttett område, og jeg har sett både jerv og gaupe der før, men jeg har aldri klart å fange dem sammen på et bilde, sier Halvorsen.

At han denne gangen fikk sikret blinkskuddet skyldes tilfeldigheter. Kamera sto på riktig sted til riktig tid, i tillegg til at været spilte inn.

- Hadde åtet vært stivfrossent, så hadde ikke gaupa tatt i på det, men nå var det mildvær. Gaupa er ikke rustet for å tygge i seg frossent kjøtt, men for jerven spiller det ingen rolle, den har et fryktinngytende bitt, forklarer Halvorsen.

Jakter jerv

Jerven og gaupa spiste vekselsvis på den døde reinen, og bildet er tatt på et tidspunkt der de begge er ved åtet. Hva som skjedde etterpå, vet ikke Halvorsen.

- Den morgenen kom gaupa etter jerven, men etter dette bildet, er det ikke flere av gaupa. Kanskje jerven jaget den vekk, spekulerer han.

Halvorsen har jaktet rovvilt i mange år, og har tatt mye jerv i området der bildet ble tatt. Jerven på bildet er fortsatt i live, selv om Halvorsen vil det annerledes.

- Jakten foregår jo sånn at man sitter og passer åtet. Det er en tålmodighetsprøve, men jeg har jo felt noen jerv på den måten. Denne her slapp unna, men jakten er jo ikke over enda, sier jegeren fra Saltdal.

Han har også skutt gaupe, men november er utenfor sesong. Det var derfor ikke aktuelt på det tidpunktet bildene er tatt.

Artikkeltags