Gå til sidens hovedinnhold

Ivan Kristoffersen er død

Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere Nordlys-redaktør Ivan Kristoffersen sovnet stille inn på Universitetssykehuset Nord-Norge fredag morgen. Han ble 85 år gammel.

Kristoffersen har i lengre tid slitt med sykdom.           

Kristoffersen var sjefredaktør i Nordlys fra 1982 til 1997. Han var aktiv som kommentator i Nordlys til det siste, og hadde sin siste kommentar på trykk den 13. februar i år.

Brennende engasjement

Sjefredaktør Anders Opdahl mottok dødsbudskapet med sorg.

- Vi har vært kjent med at Ivan har vært syk en tid. Men til tross for en alvorlig sykdom, hadde han et brennende engasjement. Så sent som 13. februar hadde han en kronikk på trykk om spenningsfeltet mellom øst og vest. Det var en typisk Ivan-kommentar, sier Opdahl.

Han mener at Ivan Kristoffersen var med på å definere det Nordlys vi har i dag.

- Han var en skarp samfunnsdebattant som gjorde Nordlys til noe langt mer enn det å bare være ei nyhetsavis. Med sin penn og kunnskap har han vært med på å definere det samfunnet vi har i dag, sier Anders Opdahl.

Opdahl peker på EU-valget i 1994 som en bauta i Kristoffersens virke.

- Det var et strategisk mesterstykke hvor Ivan hadde mange mennesker i sin hule hånd. Alle satt og ventet på hvilket standpunkt Ivan til slutt ville lande på. Det var Ivan på sitt beste, sier Opdahl.

Brende: - En røst det ble lyttet til

Utenriksminister Børge Brende (H) er for tiden i Washington. Her har møter med en rekke representanter for administrasjonen, Kongressen og tankesmier.

Men Brende har fått med seg nyheten om Kristoffersens bortgang.

- En viktig stemme i nord har sluknet. Jeg har kjent ham i tredve år: ærlig, uredd og en røst det ble lyttet til, sier utenriksministeren.

Brøt grenser

Tidligere Nordlys-redaktør Hans-Kristian Amundsen, sier at Ivan Kristoffersen var en nordnorsk kjempe som trivdes når det blåste rundt ham.

- Ivan satte tunge spor nasjonalt. Han brøt grenser som samfunnsdebattant. Han var en foregangsmann som den frie, uredde og ikke minst strie redaktøren, sier Amundsen, som peker på EU-kampen i 1994 som kronen på hans verk.

- Ivan Kristoffersen var uten tvil en inspirator for andre. Ikke bare for dem som var enige med ham, men også for hans motstandere. Ivan hadde en måte å argumentere på som vekket engasjement, sier Amundsen.

Han mener at mange i dag har noe å lære av Ivans engasjement og hans kunnskapsbaserte tilnærming.

- Han søkte blant annet kunnskap i forholdet mellom Norge og Russland. Der andre ser ting som sort/hvitt, søkte Ivan etter dypere fakta. Ivan Kristoffersen var aldri lettvint. Det kan vi alle lære av, sier Hans Kristian Amundsen.

Uavhengig

Kommentator i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener Ivan Kristoffersen var et forbilde.

- Han var intellektuell og uavhengig.  Han blandet skarpe meninger med kunnskapsrike analyser, sier Fjellheim og legger til:

- Ivan var sin egen mann. Han var uredd og grunnleggende maktkritisk som meningsbærer. Sentrale egenskaper å ha med seg også i en ny og digital medievirkelighet, sier Fjellheim. 

Fjellheim sier Kristoffersen betydning som samfunnsmenneske ble svært tydelig under debatten om norsk EU-medlemskap i 1994.

- Hans og Nordlys sitt nei-standpunkt på lederplass var avgjørende, ikke bare i Nord-Norge, men for hele den norske opinionen.

Fjellheims sier Kristoffersen helt inntil det siste var opptatt av meningsjournalistikken i sin gamle avis.

- Han tok kontakt, noen ganger for å gi råd og faglige innspill. Andre ganger for å gi ros. Han var et samfunnsmenneske med et hjerte som banket for Nord-Norge, sier Fjellheim.

Forbilde og veileder

Tone Angell Jensen var politisk redaktør i Ivan Kristoffersens tid som sjefredaktør i Nordlys

- En æra er over. Ivan Kristoffersen var en redaktør som har satt dype spor etter seg. Jeg har enorm respekt for hans gjerning som redaktør, en uredd og meget kompetent samfunnsanalytiker, en person med stor integritet. Han hadde klare meninger, og var aldri redd for å hevde dem, sier Jensen, som i dag er sjefredaktør i Fremover.

- Samtidig hadde han et stort engasjement for Nord-Norge og nordområdene, for folket her oppe og for forvaltningen av de kolossale naturressursene her. Ivan ansatte meg som journalist i Nordlys, og fungerte som en mentor for meg. Han ga meg muligheter som leder i redaksjonen, og konstituerte meg i rollen som politisk redaktør da Trond Wold ble syk. Det var en svært lærerik periode, Ivan var et faglig forbilde og en god veileder. Det var et veldig sørgelig budskap som kom i morgentimene i dag, sier Tone Jensen.

Hylles av Støre

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, hyller Kristoffersen på Twitter

- En uredd penn er lagt ned med tidligere Nordlysredaktør Ivan Kristoffersens død. Ivan var en bauta for kysten og Nord-Norge. Han blir savnet, skriver Støre.

Framsynt

Tidligere generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgard Kokkvold, husker Ivan Kristoffersen først og fremst som en meningssterk og uredd redaktør

- Det er mange som for tiden sier at eierne helst vil ha redaktører som ikke lager støy. Det var nettopp det Ivan Kristoffersen gjorde. Han var uredd og turte å si og skrive det han mente. På den måten var han en viktig stemme, sier Kokkvold, som i dag er leder i Kringkastingsrådet, et verv også Ivan Kristoffersen har hatt.

- I 1994 var de fleste avisene positive til EU, mens Ivan og Nordlys sa et klart nei. Jeg husker at Ivan Kristoffersen ikke kunne forstå at pressen som var så kritisk til makta og norske politikere, plutselig sluttet å være kritiske når det kom til EU og Europa, minnes Kokkvold.

Han mener Ivan Kristoffersen var en framsynt redaktør.

- Det å være meningsbærer er framsynt. Hvis media bare blir kommunikasjonskanaler og ikke står for noe, vil vi ikke overleve. Pressen har tre oppgaver: Informere om det som skjer, avdekke kritikkverdige forhold, og ikke minst: mene noe, stå for noe og ta standpunkt, sier Kokkvold

Ruvende i Tromsø

Mangeårig ordfører i Tromsø, Erlend Rian, så opp til Ivan Kristoffersen.

- Selv om de fleste forbinder ham med storpolitikk og utenrikspolitiske spørsmål, var Ivan like brennende engasjert i de nære ting som angikk Tromsø. Han hadde en enorm bredde i sitt engasjement, også lokalpolitisk, minnes Rian, og legger til:

- Ivan var en ruvende skikkelse. Han var markant i lokalmiljøet og viktig for Nordlys, sier Erlend Rian.

Ivan Kristoffersen

* Født 21. januar 1931 i Tromsø. Sønn av elektrosveiser Henry Kristian Kristoffersen og ekspeditør Klara Henriette Olufsen.

* Tok examen artium i 1951, før han tok Journalistakademiet.

* Begynte sin karriere i Nordlys etter endt utdannelse i 1954.

* Ble redaksjonssekretær i Nordlys i 1964, reportasjesjef i 1974 og politisk redaktør i 1976. I 1982 ble han ansvarlig redaktør.

* I mellomtiden hadde Kristoffersen vært statssekretær under fiskeriminister Eivind Bolle fra 1979-1981. Han var også pressesekretær i den norske delegasjonen til FN i New York i 1972. Fra 1998-2001 var Kristoffersen leder av Kringkastingsrådet.

Vi oppdaterer saken.

Kommentarer til denne saken