- Den nordnorske tørrfisken har et enormt potensiale i Italia, der tørrfisk er et festmåltid og en delikatesse.  Mens Italia er opptatt av gode råvarer, er tørrfiskens posisjon fortsatt i bakgrunn i Norge, sier Liv Margrethe Hansen.

Halvors Tradisjonsfisk AS, eller Halvors som er produktnavnet, er en bedrift basert i Tromsø som produserer utvannet, gryteklar tørrfisk, klippfisk og fersk torsk som er å få kjøpt i norske matbutikker. Det benyttes kun lokale og nordnorske råvarer i produktene.

Bedriften, som ble etablert i 2000, har etterhvert blitt kjent utenfor Norge og ekspandert til det italienske kjøkken. Bedriften har gjort suksess med egne tørrfiskprodukter som de har solgt til Italia siden 2012.

Tørrfisk til Italia

Liv Margrethe Hansen, Halvors sin egen representant i Italia, har jobbet aktivt med å få fiskeproduktene deres inn på det italienske markedet.

- Vi i Halvors er en liten bedrift som selger produktene våre i norske matbutikker. Men det har fra starten av vært et mål å selge produktene våre i Italia. Italienerne har en langt tradisjon med å kjøpe tørrfisk fra Norge. Vi ønsket å tilby et gryteklart produkt uten skinn og bein under eget navn, sier hun.

Nylig tilbrakte Hansen seks dager i Italia, der Halvors presenterte egne produkter. Helt siden 2012 har Hansen jobbet med å satse videre i det italienske markedet.

- Det tar jo tid å bli kjent med et nytt marked og å få kunnskap om hva som er viktig å gjøre. Vi har vært mye i Italia, der har vi jobbet med å utvide nettverket vårt. Vi ble kjent med noen italienske kokker, som satt oss i kontakt med Bruno Pessot i Jolanda de Colò, som er distributør og produsent av delikatesseprodukter i Italia. De har 4000 bedriftskunder innenfor restaurant og delikatesse over hele Italia. Sammen med et bredt spekter av kvalitetsråvarer, som gåselever, parmaskinke, parmesanost, går det godt sammen med tørrfisk, sier Hansen. 

Kokkekurs og presentasjon

På Ristorante Peck i Milano, som er en italiensk delikatessebutikk og restaurant, presenterte Halvors ulike retter for gjester fra det italienske kjøkken og italiensk media.

- Vi fikk æren av å presentere våre produkter på en av Italias beste restauranter, der vi hadde et kokkekurs. Med oss hadde vi kokk Gunnar Jensen, som jobber på Skarven. Han er veldig god på tørrfisk og tradisjonell fisk. Sammen med italienske og norske kokker lagde og presenterte vi tørrfisk på norsk og italiensk vis, sier Hansen.

Hansen forteller videre at deres produkter ble presentert sammen med typiske italienske råvarer, som basilikum og tomat.

- Det var utrolig spennende. Produktene ble veldig godt mottatt, tørrfisk har en høy stjerne hos italienerne. Sjømat fra Norge er i verdensklasse, vi har sett tørrfiskens posisjon i Italia og hvor viktig den er i næringen der. Vi er både ydmyk og rørt av å få være med på et slik samarbeid, og å få så gode tilbakemeldinger, sier Hansen.

Halvors samarbeider med fisker André Reinholdtsen fra Myre Havbruk for å tilby den beste skreien til det italienske markedet.

Egne oppskrifter

Halvors fisk jobber med å gjøre tørrfisk, fersk torsk og klippfisk gryteklar. Hver fredag utvilker de nye oppskrifter innad i bedriften.

- Vi lager en lunsj som vi tester på oss selv. Det har vi gjort de siste to årene. Da er det alltid litt konkurranse om å lage de beste rettene, sier hun.

Oppskriftene ligger på internettsiden til Halvors, de finnes også på produktpakkene i butikk.

-De er enkle og raske å lage, og det smaker veldig godt, sier hun.

- Nå har vi akkurat begynte med å få fram fersk torsk og ønsker å vise hvilket potensiale den har. Vi fortsetter samarbeidet med Italia videre og vi gleder oss til å se hvor det går, legger Hansen til.