Vil avvente å svare på om Tromsø kan boikotte israelske varer

KONTROVERSIELT:  Ordfører Kristin Røymo og forslagstiller Jens Ingvald Olsen var fornøyd etter flertall for boikotten. I ettertid krevde opposisjonen lovlighetskontroll av vedtaket.

KONTROVERSIELT: Ordfører Kristin Røymo og forslagstiller Jens Ingvald Olsen var fornøyd etter flertall for boikotten. I ettertid krevde opposisjonen lovlighetskontroll av vedtaket. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesmannen utsetter å ta stilling til boikottvedtakets lovlighet før UD har redgjort for saken.

DEL

Tromsø kommune vedtok i desember i fjor boikott av israelske varer produsert i okkuperte palestinske områder. Det sørget et flertall bestående av Ap, Rødt, SV og MdG for, i kommunestyret.

Begrunnelsen for boikottforslaget var at israelske bosettere ikke skal kunne berike seg på eksport av varer fra områder som er ulovlig okkupert. Rødt viste til en rekke resolusjoner i FN, og klarte til slutt - med støtte fra Arbeiderpartiet - å få boikotten vedtatt.

Skal vurdere

Som ventet vakte boikottforslaget reaksjoner fra opposisjonen, som i ettertid krevde at Fylkesmannen foretok en lovlighetskontroll av vedtaket.

Nå har Fylkesmannen i Troms i et svar til Tromsø kommune opplyst om at de vil avvente med å ta stilling til vedtakets lovlighet.

På bakgrunn av at lignende vedtak i Trondheim bystyre tidligere på høsten, vil Utenriksdepartementet (UD)vurdere på om det er strid med Norges folkerettslige forpliktelser å boikotte israelskes varer.

«Fylkesmannen ønsker å avvente Utenriksdepartementets redegjørelse i saken før det tas stilling til vedtakets lovlighet» Står det i brevet fra Fylkesmannen.

Tror ikke på boikott

Samtidig viser de til at utenriksministeren har svart på et skiftelig stortingsspørsmål om boikotten. Der svarte han at han regjeringen ikke har tro på at boikott vil fungere som politisk virkemiddel i konflikten mellom israelerne og palestinerne.

Artikkeltags