De aner ingenting om faren som ligger nedenfor dem: – Man blir litt skjelven

Artikkelen er over 3 år gammel

Hans Petter Sørensen kom plutselig rett på isbjørnfamilien. Så fikk han øye på turgåerne noen hundre meter unna.

DEL

Sysselmannen på Svalbard måtte torsdag stenge av veien inn til Adventdalen utenfor Longyearbyen på Svalbard etter at en isbjørnbinne med to unger ble observert i området.

– Vi følger situasjonen løpende og ber folk om å ikke oppsøke området, sa sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo på formiddagen torsdag.

Torsdag kveld er imidlertid isbjørnene borte fra området.

– Det var mange som kom til for å se på bjørnene og vi måtte sperre av for å ha kontroll på situasjonen, forklarer Terje Carlsen, kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard.

Helikopter ble brukt for å jage isbjørnen ut av området.

– Vi har fått dem ut til Sassendalen/Eskerdalen. De er ikke lenger synlige.

– Skummelt

Hans Petter Sørensen kom over isbjørnen og ungene da han var på tur. Det var han og vennene som varslet Sysselmannen om bjørnen. Mens de sto og filmet kom det plutselig to turgåere ned på oversiden av bjørnene.

Det to hadde trolig ingen aning om at bjørnene holdt til på sletten nedfor dem.

– Det var litt skummelt og vi hadde ingen sjanse til å varsle dem om at bjørnene var der. Det så i hvert fall skummelt ut, sier Sørensen.

TETT PÅ: Denne binna med unger måtte to ganger jages bort av Sysselamannen. Bildet er tatt av øyenvitne Hans Petter Sørensen. Et fantastisk syn, sier han selv.

TETT PÅ: Denne binna med unger måtte to ganger jages bort av Sysselamannen. Bildet er tatt av øyenvitne Hans Petter Sørensen. Et fantastisk syn, sier han selv. Foto:

– Litt skjelven

Han mener vindretningen gjorde at isbjørnene ikke reagerte.

– Man blir litt skjelven, mest med tanke på dem som gikk bak bjørnene der. Selv hadde vi med folk med våpen, sier Sørensen.

Han er selv på tur til Longyearbyen og Svalbard med flere andre fotografer. Det er langt fra første gang han har sett isbjørn.

– Men det er første gang jeg kommer så tett på uten at jeg er i båt, sier han.

– Det er et helt fantastisk syn.

Kom tilbake

Isbjørnbinna og ungene ble også jaget fra Longyearbyen i slutten av forrige uke, sier Carlsen hos Sysselmannen. De håper nå at de har fått binna ut av området.

– I forrige uke jaget vi den ut mot Coles bay, men den kom nå tilbake. Vi har nå jaget den nordøstover der den kom fra, sier han.

– Man skal ha med seg skremmemidler og våpen når man er på tur utenfor bebygget område. Vi anbefaler alltid at folk tar forholdsregler når de skal ut.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken