Nå skal disse telles

FØDES FÆRRE UNGER Sen ankomst av sjøis rundt tradisjonelt viktige hiområder som Kongsøya og Hopen på Svalbard har i senere år ført til at få binner har nådd øyene for å gå i hi. I mildere år fødes det færre unger i disse områdene enn i kaldere år.

FØDES FÆRRE UNGER Sen ankomst av sjøis rundt tradisjonelt viktige hiområder som Kongsøya og Hopen på Svalbard har i senere år ført til at få binner har nådd øyene for å gå i hi. I mildere år fødes det færre unger i disse områdene enn i kaldere år. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Klimaendringer fører til vanskeligere forhold for isbjørn, nå skal det dokumenteres

DEL

Lørdag gikk startskuddet for den første isbjørntellingen på elleve år. Tellingen foregår i deler av Barentshavet og på Svalbard.

Telletokt

Telletoktet er ute med forskningsskipet RV Lance, og skal være ute i fire uker. Forskerne regner med at det finnes et sted mellom 1900-3600 isbjørn i Barentshavbestanden (Norge og Nordvest-Russland), det skriver Polarinstituttet på sine hjemmesider.

Toktet skal gå opp til iskanten, og derifra sendes det ut helikopter for å telle bjørner på isen.

Lite havis

Bakgrunnen for toktet er at habitatet til isbjørnene endrer seg. Forskere har fastslått at mange år med lite havis fører til lav vekst i isbjørnbestanden. Dette grunnet hiområder blir utilgjengelig på grunn av lite is, og også fordi det blir vanskeligere å få tak i mat for bjørnene.

Artikkeltags