Isbjørn-alarm på Svalbard: Ferske spor leder mot Longyearbyen

ISBJØRN: En isbjørnbinne med i alle fall én unge skal være på vei mot Longyearbyen. Her er en annen bjørn avbildet i Austfjord i fjor sommer.

ISBJØRN: En isbjørnbinne med i alle fall én unge skal være på vei mot Longyearbyen. Her er en annen bjørn avbildet i Austfjord i fjor sommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En isbjørnbinne kan være på vei mot Longyearbyen. Sysselmannen ber beboere om å ta forholdsregler.

DEL

Få tilgang til alt innhold på nordlys.no. Nordlys+ i åtte uker for kun 99,-

Det skriver NRK Troms, som sitererer sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

- Vi fikk melding om at det var observert ferske spor av en bjørn og i alle fall én unge som har trasket rundt ei hytte som ligger rundt tre mil fra Longyearbyen. Sporene leder så inn mot Longyearbyen, sier han til NRK.

Ifølge Svalbardposten er sporene observert i Eskerdalen.

Skremme bort

Mannskap fra sysselmannen har fredag ettermiddag vært ute med både helikopter og snøscooter i et forsøk på å lokalisere isbjørnen, men har så langt ikke lyktes.

Samtidig gjør gode værforhold at mange ferdes i naturen rundt Longyearbyen for tiden. I den forbindelse oppfordrer Olsen alle til å ta nødvendige forholdsregler:

- Det er snakk om de vanlige forholdsreglene når du ferdes i naturen på Svalbard, at du er utstyrt med rifle eller signalpistol, slik at du kan skremme bort bjørnene, sier Olsen til NRK.

Skjøt isbjørn

Det er nærmere 1000 isbjørner på Svalbard og det skjer fra tid til annen at de kommer i kontakt med mennesker. Senest i august skjøt en russisk forsker en isbjørn ved Selvågen på Prins Karls Forland, en øy rett vest for Spitsbergen.

Tidligere samme sommer ble annen isbjørn skutt av en mann ved fangsthytta i Austfjord. Mannen har forklart at han kun skulle skremme bjørnen med skuddet og at han ikke mente å treffe den. Han ble ilagt et forelegg på 20.000 kroner etter hendelsen.

Det er sjeldent at isbjørner går til angrep på mennesker, men i august 2011 ble 17 år gamle Horatio Chapple fra England drept av en isbjørn ved Von Postbreen, nordøst for Longyearbyen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken