Isbjørn stoppet fugleforskere

EGGTYVER: Disse to var søndag på eggplyndring på en holme i Kongsfjorden på Svalbard.

EGGTYVER: Disse to var søndag på eggplyndring på en holme i Kongsfjorden på Svalbard. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Isbjørnene dukket opp på reirplyndring på holmene i Kongsfjorden.

DEL

Forskerne skulle telle fugler på holmene i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Men ei isbjørnbinne med unge satte søndag en stopper for det.

Det er nettstedet til Norsk Polarinstitutt som melder dette.

Forsynte seg med egg

Binna og ungen hadde slått seg ned på en holme i nærheten av der fugleforskerne holdt på med sine tellinger. Bjørnene forsynte seg med egg fra reir til bakkehekkende fugler.

– Vi trakk oss tilbake og fortsatte ikke arbeidet før bjørnene forlot området, sier sjøfuglforsker Geir Wing Gabrielsen fra Norsk Polarinstitutt.

Han er i gang med den årlige kartleggingen av ærfugl og hvitkinngås på holmene i Kongsfjorden.

Isbjørnbinna som dukket opp på holmen ved Ny-Ålesund er en gammel kjenning av Polarinstituttet. Binna er 14 år gammel og pleier å vandre ned fra Woodfjorden eller Raudfjorden til Kongsfjorden/Krossfjorden. Hun har fram til april i år vært merket med satellittsender, men halsbåndet ble da tatt av henne.

Flere observasjoner

Etter at isbjørnene forlot holmene i Kongsfjorden, gikk binna og ungen først en tur mot Forlandet, en tur hun har gjort mange ganger tidligere. Onsdag ved 13-tiden gikk de utover Brøggerhalvøya mot Kvadehuken. Hun avla et besøk på Prins Heinrich, før hun og ungen vadret bak Sverdrupstasjonen i Ny-Ålesund mot Stuphallet.

De siste årene er isbjørn stadig oftere observert mens de går fra reir til reir og forsyner seg av både egg og unger til fugler som ærfugl og hvitkinngås. I fjor sommer ble cirka 80 ærfuglreir plyndret av en og samme isbjørn, totalt rundt 300 egg på tre-fire dager.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken