Den farlige isbjørnen kommer tett på Trude, men så skjer noe helt uventet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi må komme oss vekk herfra.

DEL

I kveldens episode av Discovery-programmet «Predators Up Close» tar Trude Mostue med seg tidligere Navy Seal-soldat Joel Lambert til Svalbard for å snakke om klima, og komme tett på noen isbjørner, det skriver Side2.no.

Klimaendringene påvirker isbjørnstammen, og Mostue kjemper aktivt for disse dyrene.

I serien forklarer hun også hvorfor de oppfører seg som de gjør, og hvorfor det blant annet er så viktig for bjørnene, og ikke minst ungene, å tørke av seg blodet fra byttet de fanger.

Nærkontakt med bjørn

På Svalbard får de også et tett møte med en isbjørn. Joel Lambert og Trude sitter i en glasshytte på isen når det store dyret nærmer seg, men før det utvikler seg ordentlig dramatikk finner bjørnen ut at de ikke er verdt det.

Det er imidlertid da bjørnen forlater dem at det dramatiske inntreffer, og isen under dem begynner å bevege seg under glasskulen de sitter i.

- Isen skifter under oss, vi må komme oss vekk herfra om vi ikke ønsker å falle i vannet, sier Joel Lambert på sambandet, før videoen kutter til svart.

Episoden er en del av «Predators Up Close» der Joel Lambert oppsøker flere truede dyrarter i verden.

Redd for isen

- Jeg var egentlig mest redd for isen jeg, under hele det oppholdet. Det var ikke isbjørnen som skremte meg. Kombinasjonen med den tunge glasshytta og isen over det kalde vannet gjorde meg redd, og noen ganger tenkte jeg forskrekket på hva som ville skjedd om metallanretningen sank gjennom isen, sier Trude Mostue til Side2.

Den eneste gangen Trude så Joel skrekkslagen, var når isen under dem beveget seg.

- Han ble skikkelig redd, og han er en tøffing, sier hun.

På grunn av pustehull mellom metallstengene til glasshytta ville den nemlig ikke vært vanntett, og om de hadde gått gjennom isen, ville hytta raskt blitt fylt opp med vann.

- Det var også noe vi ble nødt til å ta stilling til, ettersom isbjørnene har såpass lange klør. Noen mente at det ikke var sikkert med de pustehullene, men jeg vet hvor liten sjansen er for at isbjørnen hadde brutt opp det buret for å få tak i oss, sier Trude.

Mye av situasjonen ble imidlertid forbedret ved hjelp av de norske polarekspertene de hadde med seg på laget.

- De var så trygge, og de håndterte bjørnene kjempefint. Vi hadde med oss noen veldig flinke, proffe og norske gutter, sier dyrlegen.

Artikkeltags