Isbjørn skutt på Svalbard - nå er saken henlagt

HENLAGT: Saken mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte en isbjørn på Svalbard i 2018, er henlagt, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.

HENLAGT: Saken mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte en isbjørn på Svalbard i 2018, er henlagt, opplyser assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto:

Av

Førstestatsadvokaten ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har henlagt straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte en isbjørn på Svalbard i 2018.

DEL

– Sakene mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte isbjørnen, er henlagt grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl i en pressemelding.

Hendelsen skjedde 28. juli 2018. Fire isbjørnvakter, en ekspedisjonsleder, en fotograf og flere andre fra turistskipet «Bremen» ble satt i land i Isflakbukta på Phippsøya. Totalt gikk 14 personer fra besetningen i land for å forberede mottak av passasjerene.

Isbjørnvaktene dro i land først, og området fremsto da som oversiktlig og trygt. Det viste seg imidlertid at det befant seg en isbjørn i en dump i nærheten, og den gikk til angrep på en av vaktene.

Vedkommende overlevde, men isbjørnen ble til slutt skutt og drept etter flere varselskudd.

– Når det gjelder foretaket, har Statsadvokaten heller ikke funnet at vilkårene for straff er til stede. Saken mot foretaket er derfor henlagt på grunn av bevisets stilling, sier Elvedahl.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken