Skjermopptak er funksjonen Apple ikke har nevnt, men «alle» snakker om.

Apple nevnt aldri funksjonen da de introduserte nyhetene i iOS 11, men det er verken den nye designen i App Store, de nye kamerafunksjonene, bildeformatet HEIF eller det nye kontrollsenteret folk snakker om etter oppdateringen.

Med denne funksjonen kan du gjøre videoopptak av alt som skjer på skjermen. Tidligere har en kunnet ta skjermbilde av det som skjer, men i dagens videoverden er opptak av skjermen selvsagt enda bedre.

Skjermopptak er ikke umiddelbart tilgjengelig på mobilen, men det er bare noen få klikk som skal til for å aktivere funksjonen.

Slik gjør du det

Knappen for å starte skjermopptak blir liggende i det nye kontrollsenteret etter at du har aktivert funksjonen.

  1. Klikk på Innstillinger
  2. Klikk på Kontrollsenter
  3. Klikk på Tilpass kontroller
  4. Pluss inn Skjermopptak

Nå vil du finne knappen for skjermopptak i kontrollsenteret når du sveiper opp fra bunn av telefonen.

I utgangspunktet gjøres opptaket uten lyd, men om du presser hardere på knappen (3D Touch) vil du kunne velge å skru mikrofonlyd av og på.

Vær forsiktig med sexy videoer

Snakkisen på nett etter nyheten er at du nå kan gjøre hemmelig opptak av for eksempel videoer i Snapchat og Instagram Stories uten at avsenderen er klar over det.

Og ganske riktig: Da Side3 testet å kjøre opptak av skjermen mens vi åpnet en videosnap, ble hele videoen fanget på film uten at avsenderen fikk noen beskjed om det.

Om du har for vane å sende pikante snap-videoer til andre enn svært, svært gode venner, kan det nå være en idé å tenke seg om en og to ganger før du sender til noen med iPhone..

Både nyttig og gøy

Skjermopptak kan brukes til mer nyttige ting enn å være ekkel. Venner og familiemedlemmer som har et problem med mobilen eller nettbrettet sitt kan for eksempel gjøre opptak av problemet, og sende den til andre med mer peil for å få hjelp.

En kan også dele opplevelser i spill og apper som bruker utvidet virkelighet.