Gå til sidens hovedinnhold

Her har Norge blitt delt i to. Nå kommer lynraskt internett

Artikkelen er over 4 år gammel

Vil gi 13,4 mill til ny linje over Skibotn.

(Nord24)

Fylkesrådet vil sørge for bedre internettdekning i Nord-Troms, og bevilger nå hele 13,4 millioner til bredbåndsutbygging Otern-Skibotn. Deretter skal det føres en linje opp Skibotndalen til Finland, som kobles på det finske nettet. Dette vil gi lynraskt fiberoptisk nett i hele Storfjord.

Det er Bredbåndsfylket Troms som søker om midler til prosjektet. Fiberoptisk nett er viktig for næringslivet i Storfjord, der det blant annet utredes en satsing på datalagring.

I tillegg skal EISCAT 3D etablere en satelittstasjon i Skibotndalen.

Samtidig vil linjen være viktig for samfunnssikkerheten. Nord for Storfjord ligger Nordnesfjellet, som er under kontinuerlig overvåkning på grunn av fare for utrasning. En utrasning vil ikke bare dele Norge i to langs E6, men også ramme infrastruktur som strøm og nett.

– Ved et eventuelt steinras fra Nordnesfjellet vil kommunikasjonsinfrastrukturen kunne bli sterkt rammet. Områdene nord for Lyngen vil kunne bli uten kommunikasjon over en lengre periode. En ny føringsvei til Skibotn og Finland vil redusere denne risikoen betydelig, står det i fremlegget til Fylkesrådet.

Derfor skal også kabelen føres gjennom sjø mellom Kvesmenes og Skibotn, for å bli mindre sårbar.

Det vil være viktig for beredskapen i Finnmark, som da får en redundant føringsvei via Nord-Finland. Det er i dag bare fiber på to strekninger til Finnmark, og den gjennom Nord-Troms er skadeutsatt. I følge fremlegget har vært tilfeller hvor begge linjene har vært nede - med store konsekvenser både for næringsliv og beredskap.

Normalt gis bare inntil 50 prosent av prosjektsummen i støtte fra fylket, men det innstilles på å gjøre et unntak fordi linjen regnes som svært viktig for beredskapen.

Kommentarer til denne saken