Ser du disse nettsidene, er det grunn til å styre unna

KOMMER OG GÅR: Nettsider som dukker opp med falsk innhold på spesielle toppdomener og forsvinner igjen etter et døgn er blitt ny trend. Enkelte toppdomener inneholder utelukkende svindel.

KOMMER OG GÅR: Nettsider som dukker opp med falsk innhold på spesielle toppdomener og forsvinner igjen etter et døgn er blitt ny trend. Enkelte toppdomener inneholder utelukkende svindel.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Alt var så mye bedre før i tiden.

Husker du den gangen det bare var en håndfull endelser - et såkalt toppdomene - en nettadresse kunne ha? Stort sett var det .com, .net, .org og noen landsspesifikke ting som .no.

Men den tiden er over.

Noen mente at var det noe verden hadde behov for, så var det mer variasjonsmuligheter.

På løpende bånd dukket .biz, .info, .mobi, . name - og til slutt den famøse .xxx-adressen.

Artikkelen er hentet fra Side3.no.

Kan være hva som helst

Men så eksploderte utviklingen. Plutselig kunne de med penger registrere hva de ville av toppdomener. Ifølge internettorganet ICANN var målet å fremme konkurranse.

Nå er det over 1000 forskjellige toppdomener å velge mellom. Alt fra .bank, .beer og .work er nå mulig å kjøpe.

Ja, Google benytter seg til og med av .xyz i nettadressen til sitt nye paraplyselskap Alphabet.

De to eneste effektene av dette har blitt at folk ikke lenger kan domenenavn og benytter seg av av søkemotorer. Ja, og at bedrifter og organisasjoner nå bokstavelig talt må kjøpe hundrevis av domenenavn for å sørge for at noen ikke lurer kundene.

Kunne du tenke deg navnetditt.sucks?

Ja, noen har til og med funnet ut at det å registrere toppdomene .sucks er en god idé, og selskapet bak tar flere tusen kroner fra selskaper som vil sørge for at ingen andre får tilgang til nettadressen ditt-merkenavn.sucks.

Noen har hevdet det er utpressing, men selskapet bak mener det har legitime sider.

Svindelsider som bare lever et døgn

Men denne nye overfloden av tilgjengelige domenenavn har gjort verden enklere for svindlere og nettkriminelle.

Det er nå helt umulig for en bedrift å sikre seg alle domenenavn som kan ligne på deres nettsider. Sikkerhetsselskapet BlueCoat har gått nærmere inn i materien og funnet ut at noen av de nye toppdomenene utelukkende brukes av svindlere.

Og kanskje mer overraskende: Fordi utvalget av domenenavn nå er så stort, er det nå helt vanlig å opprette en ny nettside, benytte den til svindel 24 timer - før den legges brakk.

Selskapet melder at trafikken til denne typen nettsider i stor grad kommer fra Facebook, gjerne i form av poster som utgir seg for å lede til YouTube.

På den måten er målet å ligge et skritt foran sikkerhetsmekanismer som skal oppdage svindel: Innen svartelistene er oppdatert så benyttes nye nettsider til svindelen.

- 100 % Tvilsomt

Selskapet har gått gjennom trafikk fra 75 millioner nettbrukere, og analysert i hvilken grad nettsider de besøker er det de omtaler som "shady" - altså tvilsomt.

De definerer "shady" som en side som kan kategoriseres som spam, svindel, "mistenkelig", at de innholder uønsket programvare - eller at det rett og slett er malware/botnet/phising-sider.

Under kan du se oversikten over nettadresser du definitivt bør holde deg unna om du får en lenke:

.zip (100%)

.review (100%)

.country (99,97%)

.kim (99,74%)

.cricket (99,57%)

.science (99,35%)

.work (98,20%)

.party (98,07%)

.gq (97,68%)

.link (96,98%)

Interessant nok er .zip et et toppdomene som eies av Google.

Dette er de tryggeste

I andre enden av "trygghetsspektrumet" finner vi følgende sider:

.mil (0,24%)

.jobs (0,36%)

.ck (Cook Islands) (0,52%)

.church (0,84%)

.gov (0,96%)

Blue Coat skriver samtidig at de regner med at tidligere omtalte .sucks utrolig nok kommer til å bli av de tryggere domenenavnene fordi det er lite trolig at svindlere vil prøve seg med et domenenavn som skiller seg så mye ut.

Samtidig frykter de nå at nettopp .ck skal bli en favoritt blant svindlere nå som det fremheves som noe trygt.

- Bør styre unna

Christoph Birkeland i Blue Coat sier at det er grunn til å være forsiktig til nye toppdomener.

- Frislippet av nye toppdomener er en deregulering av navnebruken på Internet og har resultert i at det nå finnes godt over 1000 ulike toppdomener. Det blir feil å konkludere med at man alltid skal styre unna nye toppdomener. Mange nye toppdomener er hensiktsmessige og positive løsninger for å hjelpe forbrukeren i å identifisere hvilken type nettside som besøkes. Men det forskningen i Blue Coat har avdekket er at noen nye toppdomener er i all hovedsak benyttet til tvilsomme aktiviteter, som brukeren bør styre unna, sier Birkeland til Side3.

Artikkeltags