Gå til sidens hovedinnhold

Tregt internett? Da bør du sjekke julelysene

Artikkelen er over 5 år gammel

Moderne julelys kan sette demper for stemninga i jula. Heldigvis finnes det en løsning hvis internettet blir ustabilt på grunn av LED-lys. 

Man tenker kanskje ikke over det i hverdagen, men de fleste elektroniske apparater gir fra seg støy. Støy som igjen kan forstyrre trådløse rutere som finnes i de mange hjem. Britenes Post- og teletilsyn, Ofcom, advarer mot at moderne julelys kan forårsake nettopp lavere Wi-Fi-hastigheter, skriver iFinnmark.

Aftenposten omtalte saken først.

Ikke glødelamper

Det er i anledning lansering av en applikasjon som lar folk teste ut kvaliteten på Wi-Fi-signalene, at Ofcom informerer det britiske folket om dette. Til Aftenposten opplyser Seksjonssjef Per Eirik Heimdal i Nkom (tidligere Post- og teletilsynet), at det er LED-lysene som kan være et problem.

– Radiostøy fra ulike belysningskilder som LED-belysning, sparepærer etc. er et velkjent problem som Nkom er godt kjent med. Det er ikke selve LED-lysene som er problemet, men strømforsyningen som forsyner lysene med energi, sier han til Aftenposten.

Strømforsyningene til disse LED-lysene er dårlig skjermet. Det innebærer at den slipper ut støy som kan hindre Wi-Fi ruteren din å kommunisere effektivt med din datamaskin, mobiltelefon og nettbrett etc.

Slik går du fram

Dette støyet avtar jo lengre avstanden blir mellom strømforsyningen og den trådløse ruteren. En metode for å sjekke om det er LED-lysene som forstyrrer surfeopplevelsen, er derfor å koble ut lysene for en tid og se om hastigheten da blir raskere. Hvis det er tilfelle, kan du forsøke å flytte lysene et stykke bort fra ruteren for å se om nettsurfingen da går smertefritt.

Hvis du vil utelukke helt at støy fra LED-lys er årsaken til dårlig internett, skal du teste internettlinjen din ved å ha en kabel mellom datamaskinen og ruteren. Da du eliminerer du støy fra LED-lys ettersom en god kabel er skjermet.

Et annet tips er å forsøke å bytte kanal/frekvens på ruteren. Støy virker nemlig ulik inn på ulike frekvenser.

Kommentarer til denne saken