Gå til sidens hovedinnhold

Et bananfluepar blir til 3.000 på tre dager. Slik blir du kvitt dem: – De formerer seg rekordraskt

Artikkelen er over 3 år gammel

– Har du et bananfluepar og ei drue, har du 3.000 bananfluer på tre dager. De formerer seg rekordraskt, sier Pelias-sjef Tor Harald Svendsen.

For abonnenter

Skadedyrbekjemperen har få jobber som går ut på å bli kvitt de små ekle fluene som kommer på sensommeren/ høsten, og som ser ut til å trives så godt på kjøkkenet at det er vanskelig å bli kvitt dem.

– Nei, bananfluene bekjemper folk sjøl, men det hender nok vi blir ringt etter om det er bananflueinvasjon på et storkjøkken, sier Svendsen til Østlendingen.

Han har tre hovedråd for å bli kvitt fluene: Renhold, renhold og renhold.

På den måten begrenses fluenes tilgang til føde og reproduksjon.

– Alt som inneholder sukker må pakkes inn før det legges i søppeldunken, eller bæres ut med en gang. Blir det stående igjen en liten skvett på rødvinsflaska, holder det i massevis for at bananfluene kan formere seg, sier Svendsen.

I tillegg til å begrense tilgangen på føde til fluene, kan en fange dem i feller. Det finnes feller å få kjøpt på butikken. Eller du kan lage en sjøl. Svendsen anbefaler ei skål på benken med eddik og saft. Den vil kunne ta knekken på mange av fluene.

– Vepsen er et nyttedyr

Av en eller annen grunn er det mye veps annethvert år. I år er det mye veps.

Pelias bistår folk med å bli kvitt vepsebol, men bare når det er spesielt gode grunner til det.

– Vepsen er et nyttedyr. Den er mye viktigere for pollinering av planter enn biene, fordi det er mange flere av dem. Og vepsen spiser mygg, så vi har god nytte av den. Er du ikke redd den, går det som regel bra. Den er ikke aggressiv i utgangspunktet, men stikker om du får den under klærne eller om den på andre måter føler seg truet. Da jeg fjernet vepsebol, gjorde jeg det alltid i bar overkropp. Da var sjansen minst for at jeg skulle bli stukket, sier Svendsen.

Han ser likevel at vepsebolet kan ligge sånn til at vepsen er veldig forstyrrende, og noen er jo allergisk mot vepsestikk.

– Skal du fjerne vepsebol kan det være lurt å få hjelp av fagfolk, for da er det lett å bli stukket, enten du fjerner bolet fysisk eller bruker kjemikalier. Vi har kjemikalier som tilføres ved så høyt trykk at vepsen dør med en gang. Bruker du vanlig sprayboks tar det tid, og veps i halvsvime kan fort stikke.

PUI tilbake i hyllene

Pelias' eget middel mot alle slags insekter PUI (Pelias universal insektmiddel) har vært utsolgt fra butikkene på sensommeren, til manges store fortvilelse. Middelet er produsert i utlandet etter Pelias egen resept.

– I fjor solgte vi to semitrailere med PUI, og tenkte vi var godt innafor om vi bestilte tre semitrailere i år. Men salget har tatt helt av, så det ble tomt. Nye leveranser ble bestilt, så jeg regner med at det er tilbake i butikkhyllene nå. PUI hører til i ethvert møblert hjem, sier Svendsen og ler.

Redd veggdyr

Skjeggkre er et nytt skadedyr som er kommet inni husene til folk, og som viser seg å være veldig vanskelig å bekjempe.

– Insekter beveger seg vanligvis ikke mye ved 10–12 grader. Skjeggkre beveger seg helt ned til fire grader. Skal du ta knekken på dem med kjemikalier, må du nærmest dynke dem i det, sier Svendsen.

Han tror skjeggkreet kommer med papp fra utlandet. Et godt råd for å unngå skjeggkre er å kvitte seg med all pappemballasje med en gang varer er pakket ut.

Men skjeggkre er ikke det verste. Veggdyr er det eneste insektet Svendsen personlig er redd for å få i hus.

– Kjemikaliene som tidligere ble brukt til å bekjempe veggdyr er ikke lenger lovlig. Derfor er det en veldig omstendelig og kostbar prosess å bli kvitt dem. Mange har ikke råd til det. Derfor blir de aldri helt borte. Når jeg er på reise i utlandet, oppbevarer jeg alltid kofferten min på badet. Veggdyr lever ikke på fliser, sier Tor Svendsen.

Kommentarer til denne saken