Gå til sidens hovedinnhold

Kan ikke drive med idretten sin i nord. Legger heller igjen hundretusener av kroner i Oslo og Sverige

Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er jo synd.

I Nord-Norge er det ikke flust av innendørshaller med et underlag som tilfredsstiller kravene til friidrettstalentene i landsdelen.

Det finnes faktisk ikke.

Dermed rømmer over hundre utøvere sør- og østover i helga som kommer, for å ha treningssamlinger.

En regional sprintsamling for Troms friidrettskrets skal finne sted i Oslo. Der har trener Henrik Johnsen med seg ni av de mest talentfulle ungdomssprinterne nordfra.

Samtidig arrangerer Friidrett i Nord, og dermed kretsene i både Troms, Nordland og Finnmark, en stor regional samling i Haparanda i Sverige. Der deltar det 75 utøvere på en regional samling for utøvere over 15 år, i tillegg til 17 utøvere på en ungdomssamling for 13-14-åringer.

Totalt er det 105 utøvere og trenere som drar ut på tur, rett og slett fordi de må.

– Hovedgrunnen til at samlingene arrangeres slik er at det ikke finnes innendørs friidrettshaller i Norge nord for Steinkjer – og det er et stort minus, sier leder i Troms friidrettskrets og Friidrett i Nord, Johnni Håndstad.

– Mister inntekter på en halv million årlig

Han informerer om at man på én årlig samling i Haparanda legger igjen rundt 150.000-160.000 kroner i halleie, opphold og bevertning. De sysler også med planer om å kunne ha to turer dit årlig, og da vil beløpet på ett år bli rundt det dobbelte.

– Jeg tør ikke tenke på hvor mye penger vi har lagt igjen utenfor landets grenser, i stedet for eksempelvis i Tromsø by eller annet sted i nord, for at våre mange friidrettsutøvere skal få gode nok treningsforhold, sier Håndstad.

Etter å ha tenkt seg om tør han likevel å tenke litt på det.

– Hadde vi hatt en friidrettshall i Tromsø, så hadde vi nok arrangert to til fire slike samlinger per år, noe som ville ha gitt et inntektspotensial på 500.000-600.000 kroner for byen og regionen. I tillegg kommer de pengene som hver enkelt deltaker ville lagt igjen i butikker i byen og regionen, sier kretslederen.

– Så kan en jo spinne videre på dette, og ta med to-tre arrangementer i året, og da snakker vi om helt andre summer og muligheter, legger han til.

De arrangementene har man imidlertid ikke mulighet til å søke om.

– Vi har i flere år ønsket å påta oss større mesterskap, men vi har ikke fasiliteter til det, verken ute eller inne, sier Håndstad.

– Det er jo synd at vi må reise utenlands og sørover for å få treningsforhold som er gode nok. Det er ikke artig. Men vi må bare jobbe videre for å kunne forbedre situasjonen, selv om det ikke ser så lovende ut, fortsetter han.

Bardufoss gir håp

Krets- og Friidrett i Nord-lederen er skeptisk til om fasilitetene i en by som Tromsø bedres med det første, og tror badelandprosjektet med 50-metersbasseng til 500-600 millioner kroner vil gjøre at man må se langt etter andre investeringer.

– Tromsø trenger et nytt basseng, det er det ingen tvil om – men man kan jo stille spørsmål om prioriteringene, mener Håndstad.

Selv om et massivt friidrettsmiljø i nord i helga rømmer til Sverige og Oslo, ser han et lite lys i tunnelen.

– Storhallen på Bardufoss vil kunne gi noen muligheter. Der har de faktisk tilrettelagt for alt vi har ønsket oss, så vi håper jo den kan åpnes snart, sier Johnni Håndstad.

 

Kommentarer til denne saken