- I tre år levde vi gjeldsmarerittet før vi klarte å ta tak

Artikkelen er over 6 år gammel

Jinn og Frank hadde gjeldsspøkelset hengende over seg i tre år. Så ringte datteren og hadde en idé.

DEL

HARSTAD (Nordlys): For fire år siden skjønte datteren til Jinn Hofsøy at noe var galt med økonomien til moren og hennes mann Frank. Hun anbefalte moren å søke om å få være med i Luksusfellen på TV3. Det ble starte på veien ut av gjeldsmarerittet for ekteparet.

– Nå går det heldigvis bra med oss, men i tre år levde vi i gjeldsmarerittet før vi klarte å ta tak, sier Jinn Hofsøy til Nordlys.

Utsatte regninger

Til sammen hadde de den gang 1,9 millioner i lån, der omlag 870.000 kroner kun var forbruksgjeld som bare ble større og større. Frank hadde klart å kommeg seg ut i arbeid etter et års sykdom, og Jinn skulle ta seg av økonomien. Etter hvert begynte budsjettene å skli ut for familien. Bekymringene til Jinn vokste i takt med gjeldshaugen, små regninger ble utsatt og utsatt. Til slutt ble regninger på 2-300 kroner til flere tusenlapper.

– Samtidig ville jeg ikke bekymre Frank med gjeldsproblemene våre. Han hadde en krevende jobb som yrkessjåfør, og jeg ville ikke bry han med øknomien i tillegg.

Skammen

Jinn ble inspirert av Egon Holstads kommentar på Nordnorsk debatt, der han står fram og forteller om sine gjeldsproblemer.

– Når jeg leste kommentaren til Egon kjente jeg meg igjen i hans situasjon, og det er godt å stå fram og fortelle om problemene, sier Jinn.

Jinn og Frank reiste til Kreta med lånte penger til både billetter og bikini. Badetøyet var kjøpt på krita, og regninga ble ikke betalt.

– Det gikk så langt at bikinikjøpet ble til en pant i huset vårt. Da det ble tatt opp på Luksusfellen, satte det ting i perspektiv for oss, sier Jinn.

Det verste for Jinn var ikke å gå i postkassen for å hente regningene. Vanskeligst var det å løfte telefonrøret og ringe kreditorene for å be om utsettelse eller delbetaling.

– Skammen av å ha havnet i en slik situasjon hindret meg å ta de nødvendige telefonene, sier hun.

Takker nei

Nå fire år etter er Frank og Jinn nesten ute av gjeldsproblemene sine. Snart sitter de igjen med huslånet på 1,2 millioner, som er under gjennomsnittet for boliglån. Men det har kostet. Matbudsjettet har blitt holdt stramt på 7000 kroner, og sjelden har dette blitt overskredet.

– I begynnelsen betalte vi 15.000 kroner i måneden på gjeld. Nå er vi nede i 8000 kroner i måneden.

Jinn er ikke lengre redd for å innrømme at det er mye hun ikke ønsker å ta seg råd til, eller faktisk har råd til.

– Vi skulle ha julebord på jobben, og da måtte jeg takke nei. Hver enkelt måtte betale for å være med, og da sa jeg det bare som det var. Andre har faktisk forståelse for det.

Kommunikasjon

– Hvordan er følelsen av å komme ovenpå til slutt, etter mye hardt arbeid?

– Det er en følelse av mestring når man klarer seg sjøl, og at det er håp.

Faren til Jinn visste ingenting om deres gjeldsproblemer før han så henne på TV3. Likevel var han stolt av at datteren hadde klart å ta tak i problemene.

– Men pappa ringte oss på telefonen etter å ha sett programmet. Da spurte han hvorfor jeg ikke kom til han for å få hjelp, men i en alder av 44 år som jeg var da, så skal man klare seg selv.

Nå oppfordrer hun alle andre som er på vei til å havne i samme situasjon, om å prate sammen.

– Hadde ikke vi fått hjelp til å komme ut av uføret, ville vi ikke vært gift i dag. Å kommunisere og jobbe sammen for å takle problemene er særdeles viktig, sier Jinn.

Kommentarer til denne saken