Gå til sidens hovedinnhold

«I et miljø der man føler seg trygg og kan elske den man vil - der blir man værende»

Artikkelen er over 4 år gammel

Tromsø Pride vil ha trygge, gode levevilkår for unge, skeive i Tromsø i dag. For slik er det ikke helt i dag.

Årets Pride-festival i Tromsø, den tredje i rekken, fokuserer på ungdom og unge voksne. Den omfangsrike festivalen ønsker å være med på å skape trygge, gode levevilkår for unge, skeive her i byen.

- For det er ikke helt slik nå, sier festivalleder Stein Fredriksen.

- Det er et problem når unge, skeive flytter fra byen, gjerne til Oslo under påskudd av studier, og så kommer de ikke tilbake. En stor og viktig ressurs forsvinner, sier Fredriksen, og fortsetter:

- Vi vet at har man et miljø man føler seg trygg i, der man kan vise hvem man er identitetsmessig, og elske den man vil - da er sjansen mye større for at man blir. Det er god politikk i dette, smiler han.

Han viser til årene mellom 15 og 25 som en periode der mange bygger sin identitet og finner ut hvem de er.

- Et miljø og et samfunn der man føler seg trygg og akseptert er vesentlig.

Mye som skjer

Tromsø Pride akter altså å bidra til positiv informasjon, mye informasjon og en feiring av det å leve som man vil. Festivalens motto: "Feiring av mangfold!"

I år skal det feires - og informeres - mellom 7. og 13. november - dog med en liten kickstart på Kurant lørdag 5. november.

Den lille festivalen har stappet inn et vidt spekter av arrangementer - der mye foregår på Tvibit.

- Med tanke på temaet vårt er det helt naturlig at vi har Tvibit med på laget, sier Fredriksen, og får bekreftelse fra ungdomshusets representant, Mia Eriksen.

Festivalprogrammet inkluderer en egen, skeiv filmfestival på Verdensteatret, der det vil være daglige visninger av filmer med skeiv tematikk. Det vil arrangeres foredrag med blant annet sexolog Haakon Aars og med Ingun Wik fra Helsestasjonen for homofile, lesbiske og transpersoner på Grünerløkka (begge deler på Tvibit).  Amnesty arrangerer i år debatt med fokus på skeive flyktninger.

Skeive flyktninger

- Vi ønsker en debatt om hva slags kriterier som gjelder i dag når man er skeiv og flyktning. Man får ikke automatisk opphold fordi man er en forfulgt homofil, sier Amnestys Ole-Gunnar Solheim.

I debatten møter man blant annet en syrisk, ung flyktning, som kom over Storskog i fjor. Han kom ut av skapet da han var kommet til Norge, og skal fortelle om de problemene som fulgte med det.

- Det er interessant når flyktninger som er homofile er på flukt fra dem de er på flukt med.

Amnesty har også fått med en representant fra UDI, og ønsker å utfordre politikere i debatten.

Debatten foregår tirsdag. Litt lengre ut i uka blir det både fester og parade. Stein Fredriksen sier at lørdagen anses som festivalens hoveddag.

Stor parade

- I paraden i fjor deltok 320 mennesker. Det snødde vannrett - men det var virkelig et høydepunkt. Bildene derfra har gått verden rundt, ler Fredriksen.

I år satser han på "minst fire ganger så mange deltakere".

- Festivalen er en feiring av mangfoldet. Paraden vil være et veldig synlig bevis på dette. Vi oppfordrerskoler, lag og foreninger, politiske partier, bedrifter - alle! - til å delta for å feire det som er det viktigste for å gjøre en by levelig - mangfold!

Fredriksen satser på liv og leven og massevis av farger i årets tog.

- Det vanlige vi ser på bilder fra andre Pride-parader er masse smellvakre menn i tanga. Det spørs om det går her, med våre temperaturer, smiler Fredriksen - og oppfordrer folk til å kle godt på seg

Festival for alle

Etter paraden lørdag kan man varme seg litt opp på Tvibits After parade lounge - før det braker løs med årets Pride-fest i teaterkafeen på Hålogaland teater.

- Dette er en feiring uavhengig av hvilken fil man er i. På HT blir det en artist som vil spille, DJ og stor stemning. Det er en fest for alle. Dette er en skeiv festival, men vi ønsker å feire sammen med alle!

Mia Eriksen fra Tvibit ser fram til en uke med skeivt fokus på huset.

- Det er ingen tvil om at vi skulle være med på dette. Målgruppa vår er på 15-25, men vi strekker nok i begge retninger under festivalen - her er alle velkommen, sier hun.

Torsdag er hoveddag på Tvibit. Da arrangeres det skeiv hybelmiddag, det blir foredrag og konsert med Leafpile.

Skeiv ungdom vil være på Tvibit hele uka, for å informere og svare på spørsmål.

Kommentarer til denne saken