– Vi opplever stor støtte til kreftsaken, men det har vært mer stille under korona, erkjenner Brage Larsen Sollund i Kreftforeningen i Tromsø.

Han forteller om et år som har vært enda tøffere for de mange som rammes av kreft, på grunn av den økte risikoen og restriksjonene som koronaviruset har brakt med seg.

– Å få kreft er en krise i seg selv. Å få kreft under korona er verre. Vi har hørt historier om folk som ikke er ute av pasienthotellet under hele behandlingsoppholdet. Ofte er det er snakk om 23 timer i døgnet som ikke går til behandling, men av risiko for smitten og med restriksjonene som har vært, så har mange isolert seg under behandlingen, sier Sollund.

Utvider fra fjoråret

Han møter Nordlys sammen med de frivillige ildsjelene som skal arrangere Stafett for Livet på Charlottenlund i høst.

I fjor ble det en svært redusert versjon av det som skulle være startskuddet iTromsø for den globale kreftstafett-bevegelsen. Et planlagt døgn med løping i byen ble til én time med 24 løpere.

Også i 2021 vil de holde på den røde tråden rundt tallet 24 når det arrangeres stafett 18. september.

– Vi går fra 24 timer til 240 minutter, altså 4 timer. Vi planlegger ut fra at vi i hvertfall blir 200 deltakere, men håper jo på mer til september. Det kan skaleres opp og ned og vi er i tett dialog med kommunen om dette, sier Geir Håvard Hanssen.

– Vi har et håp om å skape en slags folkefest, sier medarrangør Tom Høgli.

Han forteller at de fire timene med løping vil avsluttes på stemningsfull måte i kveldsmørke.

– Vi avslutter med en lysseremoni som har vært vanlig andre plasser. Da reflekterer vi over dette med kreft og kommer sammen, sier Høgli.

Alltid noen som er rammet

Peab Bjørn Bygg er første påmeldte lag til årets løpefestival.

– Vi blir kontaktet av sinnssykt mange gode formål. Dette er et viktig formål for oss å engasjere oss i. Vi er en stor bedrift og blir stadig vekk rammet av kreft, det er egentlig alltid noen hos oss som er rammet på en eller annen måte.

– Stafettpinnen har en sterk symbolikk i seg, den representerer også at kreft aldri tar en pause. Her er det muligheter for alle til å ta del med et lag, fra idrettslag til familier, bygda og nabolaget, sier Ingrid Hovda Lien, en annen av de frivillige til stafetten.

Brage Larsen Sollund mener det er få tiltak hos Kreftforeningen som treffer så bredt som stafetten.

– Det gir oss en mulighet til å treffe pårørende i et bredt perspektiv. Jeg har vært på stafetten andre steder også, og det kan være både bedriften eller familien som stiller opp og gjøre noe fint rundt dette. Har du kreft, så er det hele samfunnet som stiller opp. Det er en flott verdi i dette konseptet, sier Sollund.

– Det er fint med en sak som vi alle kan enes om. Det handler egentlig bare om å komme opp til Charlottenlund og gjøre noe ekstra bare ved å være der og ta del, sier Tom Høgli.