- Annonsen fikk det til å gå kaldt ned over ryggen

Hytte på stranda provoserer.

Hytte på stranda provoserer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Dette er den verste nedbyggingen av fellesverdier i strandsonen jeg har sett i nyere tid.»

DEL

Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Troms har fått henvendelse fra en privatperson i Asker som er mektig provosert av hyttebyggingen som skjer i området Senjehesten, som nå kalles «Senja Skjærgård», like ved Skrolsvik på Sør-Senja.

«Jeg kom på Finn.no over en annonse som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen. Jeg kunne ikke tro det jeg så og leste. Dette er den verste nedbyggingen av fellesverdier i strandsonen jeg har sett i nyere tid», skriver mannen.

- Meningsløs rasering

Han peker på at det er et meget spesielt og unikt område med svært store verdier tilknyttet strandsonen som nå bygges ned og privatiseres. «Og dette skjer selv om det er svært god tilgang på arealer for hyttebygging lengre vekk fra stranden. En helt uforståelig og meningsløs rasering av unike samfunnsverdier», skriver han, og ber om tilbakemelding på om dette er en lovlig utbygging.

Nordlys har ikke fått kontakt med mannen for ytterligere uttalelser.

Ikke ulovlig

Plandirektør Per Elvestad hos Fylkesmannen i Troms opplyser at Tranøy kommune i 2007 vedtok en bebyggelsesplan for Senjehesten med i alt 44 hytter, og at dette derfor ikke er noen ulovlig bygging.

- Så lenge det er godkjent en bebyggelsesplan, så er det jo tillatt, sier han.

At det bygges private hytter i strandsonen i ei naturperle som dette, er han imidlertid generelt skeptisk til.

- Om noen ville bygge hytte der, uten at det var en reguleringsplan, så ville vi ha gått i mot det. Vi ønsker ikke en privatisering av strandsonen, sier Elvestad.

- Styr unna naturperler

Han etterlyser en systematisk gjennomgang av strandsonen i kommunene i Troms, der de skjermer naturperlene sine mot hyttebygging.

- Vi har mye kystlinje i Troms, men ikke utrolig mye fin kystlinje. Kommunene bør kartlegge naturperlene sine som bør sikres for innbyggerne, og styre unna å gi dispensjoner i de aller beste områdene, sier han. 

Hytte i naturperle.

Hytte i naturperle. Foto:

Stenger ikke folk ute 

Salgskontakt i Senja Skjærgård, Kundan Rockstad, avviser at den aktuelle hyttebygginga ødelegger området for allmennheten.

- Området skal fortsatt være åpent for alle, og den store stranda bygges ikke ned. Man trenger ikke slå opp teltet i hytteveggen til folk, sier han.

At det kommer reaksjoner fra folk sørpå tar han med fatning.

- Jeg forstår at noen kan bli provosert, ut fra sitt ståsted. Men dette er ikke Oslofjorden eller Sørlandet hvor strandsonen er bygd ned. Det bor ikke en million mennesker her, og vi har store områder for friluftsliv og alt. Hytter er ikke noe problem på Senja, sier Rockstad, som mener man heller burde ha andre regler for bygging i strandsonen i Nord-Norge enn i sør.

Interesse fra Hong Kong

At Senjehesten er ei naturperle, er han imidlertid helt enig i.

- Derfor er det også stor interesse for hyttetomter her. Fra hele Norge, og også fra utlandet. I dag hadde jeg kontakt med en person fra Hong Kong som var interessert i å investere i fritidseiendom i området her, sier han.

Artikkeltags