Anbefaler fôring og flytting av «Hvaldimir»

BØR FLYTTES: Havforskningsinstituttet anbefaler at den tamme hvithvalen bør fôres «etter et faglig basert regime», og flyttes.

BØR FLYTTES: Havforskningsinstituttet anbefaler at den tamme hvithvalen bør fôres «etter et faglig basert regime», og flyttes. Foto:

Bør tilbakeføres til Russland, mener Havforskningsinstituttet.

DEL

Fiskeridirektoratet bestilte i forrige uke råd fra Havforskningsinstituttet om hva som bør gjøres med hvithvalen, som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark.

Hvalen, som har fått navnet «Hvaldimir», har siden den gang oppsøkt mennesker både i Tufjord i Måsøy kommune og i Hammerfest.

Havforskningsinstituttet skriver på sin nettside at hjelpeplikten som er hjemlet i Dyrevelferdslovens § 4 tilsier at dyret bør fôres «etter et faglig basert regime».

Ikke fasiliteter i Norge

– Samtidig bør muligheten for å få den overført til en fasilitet som er egnet til hold av hvithval da vurderes, skriver Havforskningsinstituttet i svaret til Fiskeridirektoratet.

Instituttet peker på at det ikke finnes fasiliteter i Norge for hold av hval.

– Dersom denne hvalen kommer fra en fasilitet i Russland nær grensen til Norge, ville den beste og raskeste løsningen vært om dyret ble ført tilbake dit. Det ville være korteste vei, skriver forskningsinstituttet i brevet.

Ulike teorier

Skulle det vise seg at denne løsningen ikke er mulig, mener instituttet at andre relevante fasiliteter i utlandet må vurderes.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Artikkeltags