Søndag ettermiddag fikk Kystvakten et oppdrag litt utenom det vanlige.

Midt i Kaldfjorden, utenfor Kvaløya i Tromsø kommune, hadde en knølhval satt seg bom fast i et tau.

Meldingen kom klokka 12.

- Hvalen hadde fått et tau surret rundt seg seks til ni ganger, og inn i munnen. Den var ganske stresset, forteller skipssjef på KV Heimdal, Jimmy Haugland.

Veier mye

Kystvakten ble varslet av turistkatamaranen Arctic Explorer, og var på plass 15 minutter senere.

Mannskapet på Arctic Explorer hadde allerede rukket å varsle kajakkpadlere og andre fartøy i området om å trekke seg unna.

Dermed kunne kystvaktmannskapet skride direkte til verket. To lettbåter med totalt seks mann ble sendt ut, og nærmet seg hvalen forsiktig.

- En voksen knølhval veier mye, så man må være forsiktig når man nærmer seg den. Det bør man gjøre på en rolig måte, med minst mulig turtall på motoren for ikke å stresse hvalen unødvendig, forteller Haugland.

Fem timer

Hvalen satt fast i et tau som var festet mellom en blåse og et garn. Arbeidet gikk sakte fremover.

- Vi tok det pent og pyntelig, sånn at hvalen skulle være rolig.

- Etter hvert var det en utfordring at hvalen begynte å bli sliten. Den dykket da de begynte å nærme seg den, sier skipssjefen.

Både politi og brannvesen ble varslet om aksjonen. Etter hvert kom både brannvesenet og en RIB fra Universitetet i Tromsø og hjalp til.

Akkurat da brannvesenet kom med dykkere - rundt klokka 16.50 - slet hvalen seg endelig løs. Da hadde redningsaksjonen pågått i nesten fem timer.

- Det eneste vi ikke klarte å skjære løs var tauet som gikk gjennom munnen. Det er mulig at den klarte å komme seg løs fra det på egen hånd.

Sjelden

Hvalen kommer med sildestimen, og har blitt en yndet attraksjon i Kaldfjord.

Haugland beskriver oppdraget som uvanlig, men ikke unikt.

- Det er sjelden at det forekommer, men det hender at vi må hjelpe hval løs. Som regel går det bra.

- Hva hadde skjedd om ikke hvalen hadde fått hjelp?

- Den satt såpass fast i tauet at den ikke hadde klart å komme seg løs på egenhånd. Så den ville antageligvis blitt utmattet til slutt og druknet. Vi kom til rett tid, og de som varslet gjorde en kjempegod jobb, sier Haugland.

Han roser samarbeidet med Arctic Explorer og de andre aktørene som var til stede i fjorden.

- Vårt inntrykk så langt på toktet er at det er et godt samarbeid i Kaldfjorden mellom de som utøver fiske og de som driver turistnæring. Vårt inntrykk er at det går rolig for seg. I tillegg er det en del kajakkpadlere. det går greit så lenge man tar hensyn til hverandre.