Til sammen er det snakk om 60 tonn med hvalkjøtt, og Eklo gir dem ut helt gratis. Hvalkjøttet har han fått av Myklebust Hvalprodukter på Sunnmøre.
- De skulle legge om produksjonen, og måtte derfor bli kvitt kjøttet. Ettersom hvalkjøtt er en dyr vare, vil butikker ofte bare ha kjøtt med minst ett års holdbarhet. Dette kjøttet har holdbarhet på noen måneder, så derfor blir det gitt bort.
Eklo, som kommer fra Trondheim, planlegger å gi bort kjøttet i en rekke byer i Norge, også i Tromsø.
- Det er bare å bestille det man vil ha. Vi har vakuumpakkede husholdningspakker av både grytekjøtt og wok-kjøtt. Vi tenker at dette kan være spesielt aktuelt for organisasjoner som lager mat til mange, sier han til Nordlys.
Eklo understreker at kjøttet er godkjent av Mattilsynet og at det står sporingsmekanismer på emballasjen.
Hjelper til
Kjøttet blir sendt nordover med Bring, og så delt ut til dem som vil ha det. Eklos kontaktperson i Tromsø er Geir Arne Nordstrand, prosjektleder ved nystartede Tromsø Matsentral Det er han som tar i mot bestillinger og har ansvar for å få ut kjøttet her i byen.
- Bjørn Martin Eklo tok kontakt med meg og fortalte om hvalkjøttet, og vi skal selvsagt hjelpe til med å få maten ut, sier Nordstrand.
Tromsø Matsentral er en frivillig organisasjon og holder i dag til i gatemagasinet Virkelig sine lokaler. Det er bare en liten uke siden matsentralen ble lansert, og Nordstrand forteller at det er en del som må på plass før de oppe og går for fullt. Likevel velger de å hjelpe til med å dele ut kjøttet.
- Det var jo snakk om enorme mengder mat – hele 80 paller. Vi ønsker at maten skal nå til mennesker som har bruk for det.
- Se også: Åpner hjertedøra på julekvelden
Skal finne en løsning
Akkurat hvordan maten blir delt ut, er ikke helt bestemt enda. Nordstrand tror at en hentesentral er det mest sannsynlige, men dette vil de finne ut av etter hvert.
- Det kommer jo til å ta litt tid å få inn bestillingene og få sendt maten opp, så vi skal finne en løsning.
I første omgang tenker Nordstrand at sykehjem, organisasjoner og sosiale lag og foreninger er de mest sannsynlige mottakerne.
- I første omgang prioriterer vi humanitære virkomheter og trengende, sier han.
Man kan sende sms til Nordstrand om hvem man representerer og hvor mye kjøtt man vil ha på telefon 952 16 182.
På grunn av mange telefoner ønsker Nordstrand at man sender sms fremfor å ringe.
Overrasket
På tross av at telefonen fra Eklo var uventet, forteller Nordstrand at når man driver humanitær virksomhet opplever man ofte at folk vil bidra.
- Det er klart jeg ble litt overrasket, jeg var jo ikke forberedt på dette, men kanskje vi er mer kjent for det arbeidet vi gjør enn jeg trodde på forhånd. Det er artig hvor mange fine ting som kan skje når man tar initiativet og får ting i gang.
Best før-dato
Det er Myklebust Hvalprodukter på Sunnmøre som gir bort kjøttet.
– Dette er kjøtt med en best før-dato som ikke er så veldig langt unna. Den nye sesongen begynner i mai, og da synes vi det er fornuftig å gi bort dette kjøttet direkte til konsumentene, sier Ole Mindor Myklebust, daglig leder i selskapet til Avisa Nordland.
Han forteller at om kjøttet havner i butikken, kan de bli liggende til over best-før-datoen. Samtidig forsikrer han at kjøttet kan spises også etter den datoen, som er i juni-juli.
– Det er vakuumpakket og holder seg veldig lenge.
Møtte paven
Bjørn Martin Eklo har lang erfaring i å dele ut mat. I hjembyen Trondheim har han blant annet delt ut frukt, grønnsaker og bakervarer til organisasjoner, sykehjem og barnehager i flere år.
På det meste har han delt ut 600 tonn på ett år. På grunn av sitt arbeid med å omfordele mat har han fått audiens hos paven syv ganger - en gang hos Benedikt og seks ganger hos Frans.
- Det har vært stort og veldig artig. Jeg er jo ikke katolikk en gang.