17. mai betyr festkledde mennesker, og selv om det er en annerledes feiring i år, har likevel folk pyntet seg. Nordlys har intervjuet 13 personer om bunden, kofta eller festdrakten de hadde på seg.

Bodil og Signe Blix, Tromsø

– Vi har på oss Lyngen-kofter, og det er fordi min fars familie er fra Ullsfjorden. Jeg er veldig stolt av den, og bruker den så ofte jeg kan.

Hogne Rundberg, Tromsø

– Jeg har en Lyngen-kofte, for jeg er jo egentlig sjøsame fra Kåfjord. Jeg er ikke så sterk i samisk, men kulturen er der. Og den må vi ta vare på. Jeg er glad i kofta mi, og i år synes jeg den er ekstra fin siden jeg har fått et smykke som heter solhjulet.

Karoline Sørheim, Tromsø

– Jeg kommer opprinnelig fra Ballangen, og hele familien har nordlandsbunad. Denne sydde bestemor til min konfirmasjon, men det er første gangen på åtte år at jeg bruker den på 17. mai - siden jeg ikke jobber i år.

Isabell Jakobsen, Tromsø

– Dette er en festdrakt som heter Senja festdrakt. Den koster langt mindre enn en bunad, men jeg synes den er veldig fin - og ikke minst mye billigere enn en bunad.

Gjert-Henrik Vedeler, Tromsø

– Dette er en Gudbrandsdalsbunad. Jeg er opprinnelig fra Østfold, men moren min er fra Gjøvik, så da ble denne bunaden et veldig naturlig valg. Den er veldig fin å ha på seg når det er kaldt som i dag, for den er god og varm.

Ingrid Espejord, Tromsø

– Dette er Tromsøbunaden, og for meg som er fra Tromsø, så ble det helt naturlig å velge denne bunaden. Dette er det fineste jeg eier, og et festplagg som jeg bruker i hver anledning det passer.

Sigurd Frans Friedrich, Levanger

– Jeg har Nordlandsbunaden, og det er fordi det er arv fra min bestefar. Jeg synes den er veldig fin, og det er gøy å være så flott kledd på 17. mai.

Ann Sissel Jakobsen, Tromsø

– Dette er Malangsdrakten, og den har jeg fordi jeg er fra Malangen. Jeg har sydd den selv for 33 år siden, og er veldig glad i den.

Rune Rasmussen, Tromsø

– Dette er Røldalsbunad, og det er det naturlige valget for meg siden jeg kommer fra Røldal. Jeg har drømt om å få meg en slik bunad i mange år, og da jeg endelig fikk gjort det for ti år siden ble jeg veldig stolt.

Camilla Lundberg, Narvik

– Jeg har en blå Nordlandsbunad, og det har vi hatt i min familie i mange generasjoner, så det falt helt naturlig. Siden vi er fra kysten så er den blå, og jeg er veldig stolt av den. Selv om det i år ikke blir feiring som vi pleier, så ville jeg likevel pynte meg.

Tor Strøm, Tromsø

– Dette er Senja festbunad, og den har jeg valgt fordi faren min er fra Senja. Jeg synes den er utrolig flott og fargerik, men da jeg fikk den for rundt 30 år siden var det ikke så vanlig å se menn i bunad. Det er mer vanlig nå, og det synes jeg er flott.

Julie Dalsbøe Johnsen, Tromsø

– Jeg har Målselv-bunad, og det er fordi familien min kommer derfra. Jeg synes det er ganske stas å ha den på, og man føler seg ekstra flott på 17. mai med bunad.