Det er mange som ikke vet hvor mye vaskepulver som trengs når de vasker klær.

– Vi bruker for mye vaskemiddel til klesvasken generelt sett. De nye typene vaskemidler er veldig kompakte, mens de fleste fortsatt bruker like mye som de alltid har gjort. I tillegg vil nok mange være på den sikre siden og putter oppi mer enn de trenger, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Sifo – Statens institutt for forbruksforskning.

Hun sier at klærne slett ikke blir renere ved å bruke for mye vaskepulver. Snarere tvert imot.

– Det som skjer er at rester av vaskemidler blir liggende igjen i klærne. Dessuten er det lite miljøvennlig å bruke mer enn man må, spesielt siden såpen må renses ut igjen av vannet, uttaler Klepp.

Hun minner også om at vi i Norge har såkalt bløtt vann, som vil si at det inneholder mindre kalk enn i andre land. Jo mindre kalk det er i vannet, dess mindre vaskepulver trenger man å bruke.

Klepp råder folk til å følge doseringen på pakningen, og bruke den som ledetråd for hvor mye pulver man benytter.

Et annet alternativ er å la vaskemaskinen gjøre jobben med doseringen for deg. Mange av de nye maskinene på markedet i dag kommer med løsninger som automatisk doserer riktig mengde vaskepulver. Ferske tall viser at en slik vaskemaskin faktisk kan hjelpe deg til å bruke 30 prosent mindre vaskemiddel enn du ville gjort selv.

Fredrik Tønnesen, salgsdirektør for hvitevarer hos Elkjøp, peker på flere fordeler ved å bruker riktig mengde pulver.

– Vaskesyklusen tar kortere tid, noe man sparer både strøm og vann på. Dessuten blir klærne mer slitt av at de blir vasket lengre enn nødvendig.

Såperester i klærne er også noe man vil unngå. Parfymen i vaskepulveret kan for eksempel gi irritasjoner hos personer med følsom hud eller allergi.