Gå til sidens hovedinnhold

Daniel går til «krig» mot engangsplasten: - Vi kan ikke sitte stille

Artikkelen er over 3 år gammel

Hurtigruten kutter all engangsplast. Forsker oppfordrer andre til å gjøre som dem.

(Nord24)

(Nord24.no:) - I det siste har det blitt snakket mye om plastforurensning. Og det har vært et voldsomt engasjement. I Hurtigruten har vi hatt fokus på plastproblemet gjennom mange år. Vi mener det er på tide med handling. Ved å kutte engangsplast allerede nå, håper vi å kunne vise andre at det faktisk er mulig å gjøre noe med problemet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Innen 2. juli allerede i år satser Hurtigruten på å være kvitt alt av engangsplast på alle skipene sine. De vil bli verdens første plastfrie rederi og lanserer etter egne ord «krig mot plast», ifølge en pressemelding.

Det er dette som skal bort: plastglass pakket i plast, plastbestikk, plastposer, plast-tannpirkere, plastforklær, engangspakker med smør – og alt annen engangsplast som selskapets 400.000 gjester og 2500 ansatte omgir seg med hver eneste dag.

Gjestene plukker søppel

Men hvis du som gjest har lyst å suge i deg det leskende du drikker, kan du få et metallsugerør.

- Årlig plukker våre gjester og ansatte flere tonn plast og søppel fra strender langs norskekysten og i sårbare områder. Vi ser med egne øyne hvor stort dette problemet er. Derfor kan vi ikke sitte stille og se på det som skjer. Som en stor aktør har vi et ansvar, sier Skjeldam i pressemeldingen.

Gjelder også hotellene

Årlig produseres det mer enn 325 millioner tonn plast verden over. I løpet av de neste 30 årene vil dette tallet tredobles, og millioner av tonn finner veien til havet. Der går mikroplast inn i næringskjeden hos fisk, fugler og sjødyr. Allerede er det oppdaget plast i mer enn 800 arter.

LES MER: Nå frykter alle plasten som tar over havet. Geir har advart i mange år allerede 

- Plastforurensing er en av de største truslene mot verdenshavene. Vi i Hurtigruten opererer i noen av verdens mest sårbare og utsatte områder. Da har vi et ansvar for å gjøre alt vi kan for å bevare disse områdene for fremtidige generasjoner, sier Skjeldam, som lover at de vil skjerpe kravene til leverandørene sine også.

Plast-stoppen gjelder også for hotellene, restaurantene og resten av virksomheten Hurtigruten driver på Svalbard.

- Gode nyheter

Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg mener Hurtigruten går foran med plastkuttet.

- Dette er kjempegode nyheter fra Hurtigruten, og viser at de går foran i kampen mot plastforsøpling. Nå håper vi at flere andre følger etter, enten det er utesteder, hoteller eller andre aktører. Samtidig er det på tide at også politikerne tar ansvar, og ikke bare overlater det til frivillig innsats. Derfor krever Naturvernforbundet at det vedtas ti strakstiltak mot plastproblem, deriblant et forbud mot bruk av unødvendig og forsøplende plast, sier hun.

Tiltakene Naturvenforbundet ønsker er blant annet:  Utfasing og forbud mot spesielt forsøplende plastprodukter, unødvendig engangsplast og mikroplast, de ønsker avgift på bruk av nyprodusert plast og en forskrift som begrenser det totale volum av emballasje, samt pant på flere typer plastemballasje.

Fugleforsker hyller Hurtigruten

Tromsø-professoren Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har i mange år forsket på konsekvenser av miljøgifter på fugl- og dyreliv. Han tror tiltaket fra Hurtigruten kommer til å skape ringvirkninger.

- Jeg synes det er veldig bra, og jeg tror det kommer til å ha stor betydning for Hurtigruten selv. Vi ser stadig flere nå som kommer på banen. Kiwi annonserte for eksempel forrige uke bruken av papirposer, Nerstranda i Tromsø har også satt fokus på det, blant annet. Det er mange ting som skjer på området, sier han.

- Har det vært en endring den siste tiden?

- Jeg tror det har skjedd en endring med tanke på det fokuset plastforurensing har fått og konsekvensene for havet og dyrelivet. Jeg tror man er mer opptatt av det, sier han og peker også til hendelser som hvalen som ble funnet langs norskekysten med plast i magen.

5. mai er det den store strandryddedagen i Norge, der enkeltmennesker, grupper og bedrifter oppfordres til å være med å rydde ei strand.

- Vi skal alle være med å hjelpe til på strandrydding. Det skjer veldig mye fint om dagen.

- Har du en oppfordring til andre selskaper?

- Jeg har en oppfordring til alle om å prøve å redusere plastbruken - det vil bidra til at vi ser mindre plastforurensing, sier han.

Dette bruker Hurtigrutens gjester og ansatte hvert år:

Sugerør

Årlig forbruk: 960.000 stk

Mengde: Ca. 2800 kg

Plastglass (lugarer)

Årlig forbruk: 390.075 stk

Mengde: Ca. 5000 kg

Engangspakker smør

Årlig forbruk: 826.000 stk

Mengde: Ca. 826 kg

Plastposer

Årlig forbruk: 200.000.

Mengde: Ca. 4000 kg

Plastforklær

Årlig forbruk: Ukjent

Mengde: Ca. 4300 kg

 

Kommentarer til denne saken