Hurtigruta evakuert: Monsterbølge slo ut vindu og smadret lugar

VED KAI: Kong Harald MS ligger ved kai i Honningsvåg. Passasjerene ble fraktet med buss til Tromsø. Foto: Randi Iren Olsen

VED KAI: Kong Harald MS ligger ved kai i Honningsvåg. Passasjerene ble fraktet med buss til Tromsø. Foto: Randi Iren Olsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Monsterbølgen traff hurtigruteskipet Kong Harald uten forvarsel. To vinduer ble slått rett inn, og deler av lugaren der det oppholdt seg en utenlandsk kvinne ble smadret.

DEL

Den kvinnelige hurtigrutepassasjeren kom fra hendelsen søndag kveld med lettere skader. Hurtigruteskipet, som var like ved Berlevåg da bølgen traff, gjorde vendereis og gikk mot Honningsvåg.

– Været var ikke spesielt dårlig. Det var en del vind, men ikke noe som er uvanlig for Finnmarkskysten på denne årstida, sier Stein Lillebo, som er kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten ASA.

– Bølgen som traff skipet kom plutselig, og var myes større og kraftigere enn alle andre i området. I tillegg til vinduet i lugaren på 5. dekk, ble også et av vinduene på brua slått  inn. Det skal store krefter til for å utløse slike skader, og det er veldig uvanlig at vinduer, eller ventiler som de heter i skipsterminologien, blir slått inn. Jeg kan kun huske et slikt tilfelle. Det var i 2012, forteller Lillebo.

Aldri fare for forlis

Han understreker at det aldri var fare for skipet.

– Kapteinen gjorde vendereis mot Honningsvåg fordi dette er ei stor og skjermet havn, og fordi han da ville gå med vinden i ryggen. Passasjerene ble informert om hendelsen, og så langt jeg vet skal det ha vært grei stemning om bord, sier Lillebo.

Hurtigruteskipet kom til Honningsvåg i morgentimene mandag.

De knuste vinduene blir skiftet ut, og vi undersøker om vannet som kom inn har ført til skader på elektronikk og instrumenter. Skipet skal deretter gå til verksted i Harstad for en grundigere sjekk.

– I dag har vi jobbet  mye med å få passasjerene videresendt, sier Lillebo.

Fakta monsterbølger:

En monsterbølge (også kalt ekstrembølge) er en stor havbølge, mye større enn de omliggende bølgene, som oppstår tilsynelatende brått. Kraften i disse bølgene kan senke selv store skip. I oseanografi defineres de som bølger som er mer enn det dobbelte av den signifikante bølgehøyden. Signifikant bølgehøyde er gjennomsnittet av den høyeste tredjedelen av bølgene i et bølgespektrum.

Lenge trodde man at disse bølgene bare var et sagn, og det var bare overlevende sjøfolk som snakket om dem, men nå vet man at de er et naturlig havfenomen. De er ikke sjeldne, men det er sjelden noen blir utsatt for dem. Tidligere hadde man bare vitnebevis fra sjømenn og ødeleggelser på skipene deres som bevis. Den 1. januar 1995 ble derimot plattforma Draupner i Nordsjøen rammet av en monsterbølge, ofte omtalt som «nyttårsbølgen» eller «Draupnerbølgen». Bølgen ble fanget opp av måleinstrumenter, og ødeleggelser på plattformen slo fast at målingen var korrekt.

(Kilde: Wikipedia)

Kommentarer til denne saken