Det bekrefter de to partilederne og forhandlingslederne i Hurdal, Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor VG.

– Vi slår fast i den nye regjeringserklæringen at vi ønsker å halvere fergeprisene i Norge. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferge blir overfarten gratis. I tillegg blir det gratis ferge på strekninger der det er færre enn 100.000 passasjerer årlig, sier Vedum til avisa.

Mottatt med glede

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland mener det har vært svært urettferdig at små øysamfunn skal betale gigantiske fergeregninger.

– Austevoll for eksempel, med sine 5.000 mennesker, ender nå opp med å slippe å betale for fergebillettene. Det samme gjelder Fedje, Varaldsøy og Solund, for å nevne noen, sier han til Bergensavisen.

Ordningen betyr et årlig bortfall av billettinntekter på om lag 100 millioner kroner årlig.

– Fylkeskommunene må bli fullt ut kompensert for bortfall av inntekter. Dette er en regning som staten må ta fullt ut, sier fylkesordføreren.

Kommer i tillegg

De halverte fergeprisene vil komme i tillegg den avtroppende regjeringens planer om kutt i fergeprisene i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Da ble det anslått at en halvering av fergeprisene ville koste staten anslagsvis 1,2 milliarder kroner per år.

Fergeprisene ble kuttet med 25 prosent fra 1. juli. I utgangspunktet hadde regjeringen lagt opp til et kutt på 10 prosent, men Fremskrittspartiet fikk økt kuttet til 25 prosent i forhandlingene om det reviderte budsjettet.

Stortinget har vedtatt at prisene skal halveres på sikt.