Gå til sidens hovedinnhold

Hurdal-plattformen: Halv pris på fergebilletter – flere får gratis ferge

Det blir halv pris på fergebilletter og gratis ferge på strekninger med under 100.000 passasjerer, framgår det av regjeringsplattformen til Sp og Ap.

Det bekrefter de to partilederne og forhandlingslederne i Hurdal, Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor VG.

– Vi slår fast i den nye regjeringserklæringen at vi ønsker å halvere fergeprisene i Norge. I øysamfunn uten annen forbindelse enn ferge blir overfarten gratis. I tillegg blir det gratis ferge på strekninger der det er færre enn 100.000 passasjerer årlig, sier Vedum til avisa.

Mottatt med glede

Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland mener det har vært svært urettferdig at små øysamfunn skal betale gigantiske fergeregninger.

– Austevoll for eksempel, med sine 5.000 mennesker, ender nå opp med å slippe å betale for fergebillettene. Det samme gjelder Fedje, Varaldsøy og Solund, for å nevne noen, sier han til Bergensavisen.

Ordningen betyr et årlig bortfall av billettinntekter på om lag 100 millioner kroner årlig.

– Fylkeskommunene må bli fullt ut kompensert for bortfall av inntekter. Dette er en regning som staten må ta fullt ut, sier fylkesordføreren.

Kommer i tillegg

De halverte fergeprisene vil komme i tillegg den avtroppende regjeringens planer om kutt i fergeprisene i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Da ble det anslått at en halvering av fergeprisene ville koste staten anslagsvis 1,2 milliarder kroner per år.

Fergeprisene ble kuttet med 25 prosent fra 1. juli. I utgangspunktet hadde regjeringen lagt opp til et kutt på 10 prosent, men Fremskrittspartiet fikk økt kuttet til 25 prosent i forhandlingene om det reviderte budsjettet.

Stortinget har vedtatt at prisene skal halveres på sikt.

Kommentarer til denne saken