På 250 meter fant Henrik 33 hundebæsjer. Nå vil han gi bøter til hundeeiere

NOK DRITT: Prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet, Henrik Romsaas tok bilder av av all hundedritten han fant. Noe vil han ha slutt på at folk ikke plukker opp etter hunden sin. Foto: Torkil Emberland/Privat

NOK DRITT: Prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet, Henrik Romsaas tok bilder av av all hundedritten han fant. Noe vil han ha slutt på at folk ikke plukker opp etter hunden sin. Foto: Torkil Emberland/Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Henrik Romsaas leker med tanken om å bruke pisken mot de som ikke plukker opp etter hunden sin, men han har fremdeles mest tro på gulroten.

DEL

De siste dagene har det vært usedvanlig mildt i Tromsø. Det har ført til at store snømengder har smeltet, og avslørt hundrevis av hundebæsjer som har ligget under snøen.

Søndag tok prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet, Henrik Romsaas turen til Folkeparken i Tromsø for å delta på aksjonen «mini-drittfritt».

Han ble overrasket over den store mengden hundedritt han fant.

- Bare på en 250 meters strekning fra hundeboksen telte jeg i alt 33 hundebæsjer. Og dette er like ved hundeboksen, der det er tilrettelagt for at folk skal kaste dritten, sier han til Nordlys.

DNA-register

Nå er Romsaas lei.

- Vi har i fem år jobbet med positiv tilrettelegging, og vi ser at 99 prosent av hundeeiere rydder opp etter hunden sin, men så har vi den ene prosenten som ødelegger for alle andre. Hvem dette er, vet vi ikke. De går rett og slett under radaren. Da må vi begynne å tenke på om vi kan bruke andre virkemidler for å ta dem.

Romsaas, som også er hundeeier, forteller at han har syslet med tanken på et obligatorisk DNA-register for hunder. Når man da finner en hundebæsj, kan man ta en prøve, sende den til analyse og spore opp eieren.

- Så kan vi sende eieren et brev enten med en advarsel eller et gebyr.

Han forteller at flere byer i England og USA har hatt stor suksess med en slik ordning. Romsaas minner om at det er politikerne som til slutt må bestemme om Tromsø skal innføre slike regler.

- I dag får man 3000 kroner i bot for å urinere på offentlig sted. Etter mitt syn burde boten for å ikke plukke opp etter hunden sin være dobbel så høy, sier Romsaas.

Smitte mennesker

Det er spesielt helsefaren som gjør at Romsaas mener man må brukere hardere midler for å få bukt med hundedritten.

- En hundebæsj er spekket med koliformebakterier. Hunder kan også bli smittet av bendelorm hvis de er i nærheten av annen hundeavføring, noe som igjen kan smitte til mennesker.

Ifølge Romsaas har kommunen fått tilbakemeldinger fra skoler og barnehager om at de tidvis ikke vil bruke turområder fordi det er så mye hundedritt.

- Da er det rett og slett på tide at vi gjør noe.

Romsaas vil imidlertid understreke at de aller fleste er veldig flinke til å plukke opp etter hunden sin – og etter andre hunder.

- Jeg vet at flere skiløpere drar ut på tur med en spade i sekken. De aller fleste er veldig ansvarlige, men så er det denne lille gruppen som ikke bryr seg.

Flere hundebokser

På tross av at Romsaas leker med tanken om å bruke pisken mot de som ikke plukker opp, har han fremdeles mest tro på gulroten.

- Tromsømarka er bygget opp av positiv tilrettelegging og det vil vi fortsette med. Kommunen har selv finansiert 28 hundebokser, som står ved inngangene til lysløyper og friområder. I tillegg står det ti hundebokser hos borettslag. Disse har fungert veldig bra, og vi ser gjerne at flere borettslag benytter seg av dette tilbudet.

Roet seg

Etter søndagens aksjon i Folkeparken ble Romsaas rett og slett oppgitt over alle hundebæsjene han fant.  Han la derfor ut et kvast innlegg på Facebook der han fortalte hva han syntes om de som lar hundebæsjen ligge igjen.  

- Jeg forsøker å være positiv, men søndag kjente jeg rett og slett at jeg var drittlei. Jeg gikk gjennom innlegget en rekke ganger før jeg publiserte det, og roet meg litt ned for hver gang. Heldigvis var det en håndballkamp mellom turen ut og før jeg la ut innlegget, ellers hadde nok innlegget vært enda kvassere.

Artikkeltags