I 14-tiden onsdag, mens Dahl og kollegaene satt på førstehjelpskurs, kom meldingen: En fortvilet hundeeier ringte inn og ba om hjelp. Dachshunden Niilo (7) hadde slitt seg ut av båndet, jaget en oter og endt ute på et isflak ved moloen ved Tromsø lufthavn.

Der falt hunden i sjøen og havnet under isen.

Tilkalte redningsbåt

Eier Pål Robertsen våget seg ikke ut på det ustabile isflaket på egen hånd. Derfor tilkalte han Avinors brann- og redningstjeneste.

– Vi har aldri fått en melding som dette før. Vi kastet oss i bilene og kjørte utover, og tilkalte også redningsbåten vår. Da vi kom til stedet lå hunden fortsatt under isflaket, et par meter fra land. Men det var for grunt til at båten kunne nå hunden, forteller lufthavnbetjent Frank Dahl.

Ett døgn etter redningsaksjonen tar han Nordlys med til stedet der hunden ble fanget av isen.

 

Rakk ikke tenke

Avinor rykket ut med fem menn i to biler for å berge hunden. Egil Andersen var en av de første som sprang ut av bilene. Da han kom fram til stedet hunden lå, tvilte han ikke på hva han skulle gjøre.

– Jeg kastet av meg jakka og prøvde først å gå ut på isen for å redde hunden. Men den var for langt ute. Derfor skjønte jeg at jeg måtte hoppe uti vannet. Den lå et sted det var forholdsvis dypt, forteller Andersen.

– Hva tenkte du før du gjorde det?

– Egentlig ingenting. Det rakk jeg ikke. Jeg bare handlet. Da jeg kom ut til hunden så jeg at den lå på ryggen med alle fire labbene i været – under isen. Det var et hull i isen ved siden av, som jeg fikk den opp gjennom. Da var hunden stivfrossen, iskald og pustet ikke. Jeg la hunden på isen, fikk vekk slimet fra munnen og begynte å blåse inn luft gjennom nesa. Deretter tok jeg lungekompresjoner. Det var utrolig tungt, forteller Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

 

24 grader

Etter litt merket han at den vesle dachsen begynte å puste igjen. Andersen vet ikke hvor lang tid det tok. Ifølge mannskapet fra Avinor hadde hunden en kroppstemperatur på 24 grader da den kom opp av vannet, langt unna normaltemperaturen på rundt 38.

– Det gikk forholdsvis greit å komme seg opp på land, men etterpå var jeg veldig sliten, så jeg ga hunden videre til noen kolleger. Hunden kom om bord i båten, vi pakket den inn i bobleplast for å holde litt på varmen og kjørte over til eieren på den andre siden av moloen.

Deretter ble hunden i all hast kjørt til dyreklinikken Evidensia på Tromsøya.

– Ble du nedkjølt?

– Ikke noe særlig. Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen at jeg ikke kjente kulda. I 15-tidem gikk jeg i dusjen og fikk varmet meg opp, sier Andersen.

– Veldig givende dag

Han skryter av kollegaene som bidro under redningsoppdraget.

– Det var teamwork. Vi hadde ikke greid å redde hunden uten hverandre, alle gjorde en innsats, sier Andersen.

Frank Dahl forteller at timene fra de reddet hunden til de fikk melding fra dyrlegen om hvordan det gikk, var nervepirrende.

– Vi gikk alle og ventet på denne beskjeden. Heldigvis var den av det gode slaget, dyrlegen mente at hunden kom til å overleve. Det var en veldig lettelse. Hadde det ikke vært for oksygenet hunden fikk ute på isen, ville den trolig ikke overlevd. Veterinærene jobbet iherdig med hunden i mange timer etter at den kom inn, forteller han.

– Hva tenkte du da hørte at Niilo kom til å klare seg?

Andersen svarer ikke med en gang.

– Jeg ble glad. Jeg har selv hund. Det hadde vært forferdelig om hendelsen fikk motsatt utfall, sier han.

– Flere av oss har hund, så vi kjente nok ekstra på eierens frykt, sier Dahl.

 

De sier de aldri har vært i nærheten av et lignende redningsoppdrag.

– Dette var en utrolig givende dag på jobb, som jeg ikke kommer til å glemme med det første, sier Dahl og smiler.

Takknemlig eier

Eier Pål Robertsen forteller torsdag at det står bra til hunden, selv om den ennå er preget av hendelsen.

– Han har vært hjemme til observasjon i natt, men var inne til kontroll igjen i dag tidlig, forteller Robertsen og skryter av innsatsen fra både Avinor og veterinæren.

– Jeg ringte lufthavnvakten og satser på at de kunne bistå. Det kunne de heldigvis, sier Robertsen.

Hunden lå i vannet i omtrent en halvtime.