Gå til sidens hovedinnhold

Hun blir ny fylkesrådsleder i Troms

Artikkelen er over 6 år gammel

Men «alle» vil sitte i fylkesrådet.

Like etter at de første tallene fra valgdagen kom, jublet Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat Cecilie Myrseth på Aps valgvake i Tromsø.

Og det kan hun fortsatt gjøre med 90 prosent av stemmene inne. Hun ser nemlig ut til å bli Troms' neste fylkesrådsleder.

Da Nordlys gikk i trykken i natt, lå Arbeiderpartiet inne med like mange mandater på fylkestinget som de har i dag.

– Vi er veldig fornøyde med dette, sier Myrseth.

Høyre ned

Dagens fylkesrådskoalisjon bestående av Høyre, FrP, Venstre og Senterpartiet ser ut til å slå sprekker.

FrP hadde ved forrige valg 15,5 prosent av stemmene, og lå ved 01-30-tiden an til en nedgang til 13,1 prosent.

En enda større nedgangen lå det an til for Høyre, som hadde 16,7 prosent ved 01.30-tiden, mot 23,5 ved forrige valg. Det vil si at de ser ut til å miste tre mandater på fylkestinget.

Joker

Den som ser ut til å bli joker ved årets fylkestingsvalg, er Ivar B. Prestbakmo og Senterpartiet.

Prestbakmo, som i dag er fylkesråd for samferdsel, ser for seg at partiet fortsetter i posisjon - uavhengig av hvilke andre partier de må dele den med.

- Vi satser på at Senterpartiet er i fylkesrådet også etter valget. Hvem vi samarbeider med vil tiden vise, sier Prestbakmo til Nordlys.

Ved forrige fylkestingsvalg fikk Senterpartiet 8,5 prosent. Ved 01.30-tiden ligger partiet på 9,3 prosent, og ser dermed ut til å få fire mandater inn på fylkestinget.

Dermed står de sterkere enn før. Sp har tre ufravikelige krav til sine eventuelle samarbeidspartnere i fylkesrådet:

  • Desentralisert videregående skole i Troms. Dagens skolestruktur må bestå, med vekt på å videreutvikle denne.
  • Det må stilles krav til regjeringen for å bedre etterslepet på 6-8 milliarder for fylkesveiene i Troms.
  • Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør: Det må bli et tettere regionalt samarbeid i nord. For Senterpartiet vil det ikke være aktuelt å samarbeide med partier som ønsker å legge ned fylkeskommunen/svekke regionale myndigheter.

- Dette er vi krystallklare på. Så er det selvsagt mange nyanser for hvordan dette kan løses, og vi er åpne for å samtale med flere partier for å fortsette i fylkesråd, sier Prestbakmo.

Kan bli ny koalisjon

Fylkesrådet i Troms vil nok se annerledes ut etter valget enn det gjør i dag. Arbeiderpartiet vil kreve fylkesrådslederen, men ønsker å styre i et flertallsfylkesråd.

Med 12 mandater inne på fylkestinget, mangler de 7 for å få til et flertallsbyråd.

Etter det Nordlys erfarer, ønsker Ap å samarbeide med Senterpartiet og Krf, med støtte fra SV.

Dette er ikke en usannsynlig koalisjon. Dersom Senterpartiets krav innfris, vil de være med i et fylkesråd. Krf og Arbeiderpartiet har tidligere samarbeidet i budsjettbehandlinger.

Krf ser ikke ut til å få to mandater på tinget, slik de håpet. Det gjør at de ikke er sikre på hvilken side de ønsker å stå på etter valget.

- Vi har ikke diskutert noe enda. Vi avventer resultatet og når det foreligger vurdere om vi vil være med i en koalisjon, eller være reint opposisjonsparti, sier Krfs førstekandidat, Widar Skogan, til Nordlys.

MDG kan havne på vippen

SV har programfestet at de er mot parlamentarismen, og vil derfor ikke ønske å gå inn i et slikt fylkesråd, men kan komme til å støtte det.

Et annet aktuelt støtteparti kan være Miljøpartiet De Grønne. De har ved 01.30-tiden fire prosent av stemmene, og dermed to mandater inne på fylkestinget.

- Dersom vi får veldig god uttelling for vår grønne politikk, er vi interessert i å samarbeide med partier på begge sider, sier Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat Askild Gjerstad til Nordlys ved 00-tiden.

90 prosent av stemmene var talt opp da Nordlys gikk i trykken.

Nordlys oppdaterer saken med flere resultater utover natta. 

Kommentarer til denne saken