Gå til sidens hovedinnhold

Truer iTromsø med søksmål etter leder

Artikkelen er over 5 år gammel

- Knapt tror hva man leser

Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS) truer iTromsø med søksmål etter lørdagens lederartikkel hvor lederskribenten går langt i å dra paralleller mellom HRS og Nasjonal Samling. Lederen med tittelen "Arven etter Behring Breivik" sier også at det er skandale at hun i "alle disse årene har fått støtte i alle disse årene for sitt mildt sagt tvilsomme, vitenskapelige grunnlag".

I lederen står det blant annet at "Går vi statistisk til verks, har siste valg dokumentert at nærmere 90 prosent av befolkningen mener at vi skal hjelpe syriske flyktninger. Og av de 10 prosentene som er skeptiske, vil godt under én prosent støtte de ekstreme synspunktene til Human Rights Service og nett-trollene.

Og videre:

"De representerer på ingen måte det norske folk. Hadde de vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye. Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt. De representerte ikke landet da, og de representerer ikke landet nå.

I en Facebook-status sent søndag kveld skriver HRS sin informasjonsleder Storhaug blant annet dette:

"Vet ikke helt hva jeg skal si om dette. Når man kobles til nazi og landssvikeroppgjør og henrettelser, ja, da går det i ball i hodet mitt, som i over 20 år har jobbet for at muslimske jenter og kvinner skal ha samme frihet som alle andre. Det ligger an til søksmål mot Itromsø."

Rita Karlsen, daglig leder i HRS, reagerte svært sterkt på lederen og fikk antatt et leserinnlegg som lokalavisa publiserte på nettsiden tidlig søndag kveld med tittelen "Det nedrigste nivået".

I leserinnlegget skriver hun blant annet:

"Koblingen fra iTromsø er så hinsidig at en knapt tror hva en leser. At lederskapet i avisen iTromsø kobler oss til NS, nazistenes okkupasjon med referanse til fengslet – sågar skutt (!) – er særdeles grove og injurierende beskyldninger om de ansatte i HRS, ikke minst med hensyn til at rasistisk virksomhet og uttalelser er straffbart etter straffeloven § 135 a. Det er videre påstander om straffbare forhold i vår virksomhet som rammes av flere punkter i pressens egen Vær Varsom-plakat (VVP)."

Hun peker også på faktafeil i lederartikkelen, som at det er henne - ikke Storhaug - som er HRS sin leder og avslutter leserbrevet med dette:

"I tillegg til at HRS krever dette tilsvaret publisert i sin helhet, gir vi iTromsø anledning til å dementere påstandene om HRS og komme med en uforbeholden offentlig unnskyldning i sin egen avis så raskt som mulig. Om avisen motsetter seg dette, vurderer vi å ta saken til rettslig vurdering."

HRS er omstridt og er blitt beskyldt for stigmatisering av minoriteter og at de bidrar til diskriminering, frykt og hat mot muslimer, senest i en NRK-artikkel om bom støtten HRS får.

Nordlys prøvde sent søndag kveld å få tak i Storhaug for kommentarer. Hun har ikke svart på vår henvendelse.

ITromso sin sjefredaktør Stig Jakobsen skriver i en sms til Nordlys sent søndag kveld at han ville komme tilbake til oss mandag.

Kommentarer til denne saken