(Nordnorsk debatt)

I løpet av noen få hektiske uker i høst er det klart at Høyres fire sittende stortingsrepresentanter fra Nordland, Troms og Finnmark forlater Stortinget.

Det skjer før velgerne har rukket å si sitt. Tre av dem er fjernet av sine egne. Novemberprosessene i Høyre bærer preg av å være et lavmælt, men brutalt internt nordnorsk partioppgjør.

Først forsvant de to sittende representantene i Nordland - Margunn Ebbesen fra Brønnøysund og Jonny Finstad i Lofoten - fra de to øverste plassene på stortingsvalglisten. Bodøværingen Bård Ludvig Thorheim er den nye toppkandidaten.

Han er bosatt i Oslo der han jobber for Nord universitet. Vanligvis har det en snøballs sjanse i helvete å bli frelser i Nord-Norge når du har adresse i Oslo med arbeidsgiver i nord. Men løsningen forklarer kanskje noe av den gryende desperasjonen i Nordland Høyre, i takt med det bratte stupet på målingene.

Thorheim kjørte rundt i en gammel Volkswagen i sitt gamle hjemfylke og samlet nok støtte i branntomtene etter sakene som har trukket partiet mot bunnen som en jarstein uten snøre i hele Nordland fylke.

Det handler selvfølgelig om nedleggingen av Andøya flystasjon og høgere utdanning i Nesna. Det kostet Ebbesen og Finstad dyrt at de har forsvart symbolsakene som har masseprodusert senterpartister i alle kriker og kroker av langstrakte Nordland. En NRK-måling denne uka viste 30 prosent oppslutning for Vedum & Co.

I Troms har det vært pinefullt for høyrefolk å være politiske gisler for et tvangsekteskap som trassige finnmarkinger vil ut av. I Troms og Finnmark har Høyre skapt sin egen versjon av kommune-Norges Titanic. Storfylket styrer mot et sikkert forlis, men gudene skal vite at det er uten noe orkester som spiller vakkert på dekk mens regionreformens flaggskip går til bunns.

Regionreformen har blitt et mareritt for høyrefolk i nord som må forsvare noe de aldri har bedt om. De er svinebundet til masten med et uønsket storfylke som har sendt kjefting og utskjelling i Nord-Norge til nye og uante høyder.

Nå suser det politiske stortalentet Erlend Svardal Bøe inn på sikker stortingsplass i Troms. Han er bare 28 år gammel og fremstår som en moderne politiker med evne og vilje til å lytte til understrømmer i velgerlandsskapet. Han dunket ut Kent Gudmundsen fra Harstad med solid margin på helgens nominasjonsmøte. Gudmundsen fikk ikke ny tillit etter åtte år på Stortinget.

Svardal Bøe har som gruppeleder i bystyret i Tromsø opponert åpent mot Solberg-regjeringen i enkelte saker. Hvem husker ikke da Bøe sa han var tilhenger av Nord-Norge-banen og håpet på hjelp fra Erna Solberg. Det endte med et folkemøte i Tromsø som aldri blir glemt; der statsministeren kom reisende for å foreslå at nordlendingene burde nøye seg med førerløse vogntog i stedet for tog.

Frustrasjonen har boblet under overflaten i Tromsø Høyre. Ikke minst har det tæret på tålmodigheten at regjeringen i sitt åttende år enda ikke har klart å stable på beina en pakke for å ruste opp de nedslitte transportsystemene i Nord-Norges hovedstad.

Svardal Bøe vant fordi han har vist vilje til å gjøre noe med det. Og han har lovd større synlighet og bedre tilgjengelighet og kontakt med lokallag og velgere i nord.

I Finnmark opplevde sittende stortingsrepresentant Marianne Aas Haukland å bli vraket. Hun ble sendt helt ned til femteplass på listen av sin egen nominasjonskomite. Topplassen går til et annet ungt talent i nord, Vetle Langedahl fra Porsanger.

Ved kommunevalget i fjor så vi konturene av det som skjer nå. Høyre tapte kampen om ordførermakten både i Tromsø, Bodø og utrolig nok alle de andre byene i Nord-Norge også. Selv i Bodø, der regjeringen bruker enorme milliardbeløp på å flytte en rullebane 900 meter, var det ved lokalvalget like liten gevinst å hente som i det samfunnsøkonomiske regnskapet.

I 2013 vokste Høyre fram som et gryende folkeparti i nord med et budskap som var uten ideologisk brodd og ikke provoserte noen. Men på et tidspunkt begynte man å drive ekte høyrepolitikk, med løsninger nordlendingene i et historisk perspektiv har hatt nokså liten sans for. Og dessverre for partiet ble resultatet forutsigbart; Nord-Norge ser mer eller mindre ut til å å være tapt for Høyre, ni måneder før valget.

Nå forsøker partiet riktignok å redde seg selv med en sak som har gjort Sture Pedersen, den blide ordføreren i Bø til rikskjendis. Mens nordlendingene mister jobben og små og mellomstore bedrifter går overende fordi regjeringen har stengt ned samfunnet, har Høyre forbarmet seg over andre utsatte grupper i samfunnet; skiløperen Bjørn Dæhlie og millionærer sørfra på flukt fra formueskatten. Pedersens mest kjent uttrykk - "Staten har forlatt oss" - blir oppfattet som et nødrop fra en av Høyres mest trofaste slitere.

Høyre har nå foretatt en utrenskning av sitt mannskap som taler landsdelens sak i Oslo. Det er et signal om at det som er levert, ikke har vært godt nok. Stortingsrepresentantene har blitt syndebukker for Høyres fall i nord. Det må sikkert føles urettferdig å bli avskjediget av sine egne for å være lojal mot Høyres egen politikk. Men noen må betale prisen, og det er dessverre for dem ikke Astrup og Mæland som stiller til valg i nord.