Rekordopptak av lærerstudenter

Lærerutdanningen ved UiT på Mellomvegen i Tromsø

Lærerutdanningen ved UiT på Mellomvegen i Tromsø Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Aldri har man hatt så mange kvalifiserte lærerstudentsøkere

DEL

Har du søkt høyere utdanning til høsten gjennom Samordna opptak? Nå kan du sjekke om du har fått tilbud om studieplass.

I dag la Samordna opptak frem tallene for høyere utdanning i 2017. For UiT Norges arktiske universitet er det lærstudiene som har den mest solide oppgangen.

Lektorutdanning for 8.–13. trinn innen realfag har en økning i antall søkere på 127,78 prosent. Også grunnskolelærerutdanningene i både Tromsø og Alta opplever solid framgang, skriver NRK Finnmark.

Lærerutdanningene på søkertoppen

UiT har aldri hatt så mange kvalifiserte søkere på lærstudiene. I år får 628 søkere tilbud ved en av UiTs lærerutdanninger.

Dette er en økning på 34,4 prosent fra 2016 og gjelder både lektorutdanningene, grunnskole- og barnehagelærerutdanningene, heter det i pressemeldingen fra UiT.

– Dette er helt fantastisk. Lærermangelen i Norge er stor og vi trenger mange nye lærere for å dekke behovet for kvalifiserte lærere i fremtiden. Jeg håper alle som får tilbud, takker ja til studieplassen. Dersom disse studentene fullfører det fem-årlige løpet og tar jobb i Nord-Norge, vil de også få ettergitt store deler av studielånet sitt, sier rektor Anne Husebekk, som trekker fram den nye finansieringsordningen som regjeringen har innført.

Finansieringsorningen som regjeringen innførte i vår ble etablert nettopp for å lokke lærerstudenter til utdanning og jobb i Nord-Norge. Den økonomiske ordnignen innebærer ettergivelse av opptil halve studielånet.

Alle som fullfører femårig lærerutdanning på normert tid vil få nedbetalt 50 000 kroner av studielånet. De som fullfører femårig grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 på normert tid kan i tillegg hanke inn 55 000 kroner.

Uavhengig om man fullfører på normert til vil de som velger å ta seg lærerjobb i Nordland, Troms eller Finnmark, få ytterligere 55 000 kroner ettergivelse.

Flest fra Nord-Norge

Slik som tidligere år, er det flest unge studenter som har søkt til UiT via Samordna opptak. Over halvparten av studentene er i aldersgruppa fra 19 til 23 år. UiT har fortsatt flest studenter fra Nord-Norge, skriver UiT i pressemeldingen.

– Vi har generelt veldig gode opptakstall ved UiT. Vi er veldig glade for at mange studenter finner UiT attraktivt. UiT tilbyr færre åpne studier i år og det er blitt konkurranse om studieplassene. Det kan bety at studentene som har fått tilbud om studieplass, er bedre kvalifiserte, sier rektor Anne Husebekk, i pressemeldingene.

Ikke uventet er det venteliste til studiene i medisin, sykepleier, odontologi, psykologi, rettsvitenskap, fiskeri- og havbruksvitenskap. Økonomistudiene ved UiT er generelt populære og noen av studiene har ventelister.

Antallet som får tilbud om studieplass på UiT har samlet sett gått ned fra i fjor.

De nye tallene viser en liten nedgang på 1,45 % sammenlignet med 2016. Bakgrunnen for nedgangen er at UiT har tilbudt færre studieplasser gjennom Samordna opptak, skriver UiT i en pressemelding.

Artikkeltags