9 av 10 lærerstudenter i nord klarte ikke matematikkeksamen

Lærerutdanningen ved UiT på Mellomvegen i Tromsø.

Lærerutdanningen ved UiT på Mellomvegen i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

32 av 36 søkere til lærerutdanningene i Nord-Norge, strøk på matematikkprøven etter gjennomført sommerkurs.

DEL

Bare fire av de 36 fra nord som søkte lærerutdanningen selv om de bare har karakteren 3 i matematikk, får dermed starte på lærerutdanningen når det nye semesteret starter om kort tid.

Selv om det fortsatt er lærermangel i deler av Nord-Norge, bidrar det nye karakterkravet i matematikk til at mange studieplasser ved lærerutdanningene i Nord-Norge kommer til å stå ubrukte når studiene starter om få uker.

Nye krav

Etter de nye karakterkravene som kunnskapssministeren innførte, må søkere som fra denne høsten skal starte på norske lærerutdanninger minst ha karakteren 4 i matematikk fra videregående skole. De som bare har karakteren 3 i matematikk fra videregående, har fått tilbud om å ta et sommerkurs i matematikk og deretter avlegge en prøve for å vise at man har kunnskaper tilsvarende karakteren 4 fra videregående.

LES MER: Hver tredje lærerstudent ville ikke ha kommet inn med de nye kravene

Men resultatene fra denne matematikkprøven er nedslående.

På landsbasis strøk tre av fire på matteprøven, skiver Aftenposten.

Av de 485 kandidatene som gjennomførte sommerkurset, klarte bare 118 av dem prøven, mens 367 av dem fikk stryk. Politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thule, sier likevel til Aftenposten, at det ikke er aktuelt å fire på det nye karakterkravet.

I Nord-Norge er resultatet enda dårligere. Ni av ti som gjennomførte det nettbaserte sommerkurset fikk stryk. Ved lærerutdanningen i Tromsø var det 20 kandidater som tok sommerkurset i matematikk.

Bare to av dem besto prøven, mens 18 kandidater strøk. I Bodø var det 11 ssom tok sommerkurset. Bare én besto, mens 10 fikk stryk.

- Trist

I Alta og på Nesna var det så få som tok sommerkurset, at det er vanskelig å legge så stor vekt på disse tallene. I Alta tok to kandidater sommerkurset i matematikk. En av dem besto og en fikk stryk. På Nesna var det tre kandidater som tok sommerkurs. Alle tre fikk stryk.

- Det er trist at så mange som har lyst til å bli lærer, ikke kan få bli det på grunn av for dårlig karakter i matematikk, sier prorektor for utdanning Wenche Jakobsen ved Universitetet i Tromsø.

Hun synes det er trasig at resultatene for matematikkprøvene er så dårlige, ikke bare i nord men også i resten av landet.

- Vi har allerede bestemt oss for å gå inn og evaluere for å se om vi kan gjøre noen endringer til neste år. Mitt spontane spørsmål etter matematikkresultatene er om det er nok med bare et sommerkurs for å heve matematikk-karakteren fra 3 til 4, sier Wenche Jakobsen.

Hun forteller at lærerutdanningen i Tromsø har mest ledige studieplasser på utdanningen for lærere som skal jobbe med 1. til 7. klassetrinn. Tromsø har 85 studieplasser for barnetrinnet fra 1. – 7. klasse. Antall søkere som hadde studiet for å undervise på barnetrinnet som førsteprioritet, var ifølge Wenche Jakobsen bare mellom 30 og 40 søkere. På utdanningene for lærere på ungdomstrinnet og videregående, vil de sannsynligvis klare å fylle opp alle plassene med kvalifiserte søkere.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken