Hotellene sender OL-regningen til Tromsø kommune

SAMLET KRAV: Byens hoteller ber kommunen dekke deler av den ubetalte regninga etter sommerens sjakk-OL. Fra venstre: Trond Øksendal (Grand), Dag Høybakk (Radisson Blu), Sylvi Bakkeby (Smart Hotel), Kim Kjosnes (Rica Ishavshotel), Hilde Grønbech-Hope (The Edge), Inger-Helen Hjemvoll (Hotel Aurora), (Kjell Olav Pettersen (Scandic), Øyvind Vassbotn (With), Tore Pettersen (Saga) og Poul-Henrik Remmer (Hotellgruppen/Rica)

SAMLET KRAV: Byens hoteller ber kommunen dekke deler av den ubetalte regninga etter sommerens sjakk-OL. Fra venstre: Trond Øksendal (Grand), Dag Høybakk (Radisson Blu), Sylvi Bakkeby (Smart Hotel), Kim Kjosnes (Rica Ishavshotel), Hilde Grønbech-Hope (The Edge), Inger-Helen Hjemvoll (Hotel Aurora), (Kjell Olav Pettersen (Scandic), Øyvind Vassbotn (With), Tore Pettersen (Saga) og Poul-Henrik Remmer (Hotellgruppen/Rica) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hotellene i Tromsø med samlet budskap etter pengemangelen i sjakk-OL.

DEL

Byens hoteller vil ikke ta til takke med tilbudet som er kommet etter den økonomiske kollapsen i sjakkselskapet Chess Olympiad Tromsø 2014 AS.

Samtlige av hotellene som huset sjakkgjester, takker nei til frivillig akkord med et tilbud om å få dekket 88 prosent av sine kostnader. De krever nå at sjakkselskapets eiere - Tromsø kommune - stiller opp med mer.

- Tar ikke tapet

- Vi kommer ikke til å ta tapet på x antall millioner. Her må eierne komme på banen. Det er greit nok at dette er et aksjeselskap, og at det er styret som har ansvaret. Men dette handler også om moral - og om eierskap.

Det sier leder av hotellgruppen i Tromsø - og påtroppende direktør ved Rica Ishavshotel, Poul-Henrik Remmer, og nytilsatt direktør ved Radisson Blu, Dag Høybakk.

De har med seg ledelsen ved alle de andre hotellene som stilte opp under sommerens sjakk-OL. Alle krever at Tromsø kommune - som eier 90 prosent av sjakkselskapet - legger mer penger på bordet.

Millionkrav  

- Det har faktisk ikke vært noen forhandlinger ennå. Vi har bare fått et tilbud, men det vil vi ikke akseptere, sier Remmer.

Hotelldirektørene anslår at hotellene står for rundt 90 prosent av det samlede beløpet sjakkselskapet skylder på rundt 18 millioner kroner. Selskapet har penger på bok, men det ligger an til at det mangler i underkant av fire millioner kroner på fullt oppgjør.

Hotellgruppen mener eierne må legge vel to millioner kroner mer på bordet forutsatt at underdekningen ikke blir større enn varslet.

- Vi vet at enkelte har fått hundre prosent dekning, mens vi andre ventes å ta regninga. Det blir prinsipielt helt feil, mener Høybakk.

Han understreker at det blant hotellene er flere små og lokale aktører som vil rammes hardt av store tap, og han legger til at også de store kjedene må finne måter å dekke inn tapene på.

- Føles som en trussel    

Sjakkselskapet satte 21. oktober som frist for å godta tilbudet om frivillig akkord. I utgangspunktet var det én aktør - ISS Facility Services - som hadde begjært selskapet konkurs med et samlet krav på 607.320 kroner.

Hotellgruppen understreker at de helst vil unngå konkurs for sjakkselskapet.

- Det føles nesten som at dette med konkurs er brukt som en trussel for å få oss til å godta tilbudet. Men det kan ikke være vårt ansvar dersom det ender md konkurs, sier Høybakk.

Remmer understreker at det ikke bare er ulemper med en konkurs. Han viser til at hotellene ikke får fradrag for økonomiske tap etter frivillig akkord, slik man får ved en konkurs. Mer uheldig er det at det ved konkurs kan ta lenger tid før oppgjøret er klart og pengene kommer på bordet.

- Vi ønsker en løsning utenfor skifteretten. Men uten penger på bordet fra eierne går det nok den veien.

- Billig investering

Hotellgruppen tror konsekvensene av en eventuell konkurs kan bli alvorlige for framtidige storarrangementer i Tromsø. De viser til at både hotellene og Tromsø kommune har felles interesse av å dra i land store begivenheter også framover.

- Det vil være synd om hotellene skulle bli mer skeptisk til å bli med på laget. Bare de siste par årene har hotellkapasiteten økt med 25 prosent, og da er det ekstremt viktig at alle kan fortsette å løfte i flokk. I det perspektivet er to millioner en billig investering, mener Høybakk og Remmer.

Ingen underskuddsgaranti

Onsdag skal byrådet orientere kommunestyret om situasjonen i sjakkselskapet. Tidligere har også opposisjonen krevd at byrådet skal ta et større ansvar for den økonomiske situasjonen i selskapet.

Byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein (V), sier han vil orientere om hvordan underskuddet i sjakkselskapet har oppstått. For øvrig sier han at det ikke er byrådets oppgave å bevilge mer penger til selskapet.

- Det er kommunestyret som er bevilgende myndighet. Det er heller ikke gitt noen underskuddsgaranti for sjakk-OL. Jeg som byråd må forholde meg til de økonomiske rammer jeg får av kommunestyret.

- Burde byrådet inntatt en mer aktiv rolle på vegne av kommunen som eier av selskapet?

- Det ville vært uryddig om byrådet skulle blandet seg i prosessen da det ble tilbudt frivillig akkord. Det er en prosess mellom aksjeselskapet og kreditorene.