«Hoppuka er det største man kan oppleve som skihopper»

FORBEREDER JOHANN PÅ HOPPUKA: Storebror Daniel Forfang (t.v) og sportssjef Clas Brede Bråthen (t.h) under VM i skihopping i Oberstdorf i 2005.

FORBEREDER JOHANN PÅ HOPPUKA: Storebror Daniel Forfang (t.v) og sportssjef Clas Brede Bråthen (t.h) under VM i skihopping i Oberstdorf i 2005. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen og storebror og tidligere hoppuke-deltaker Daniel Forfang forbereder Johann André Forfang (19) på hva som venter i den tysk-østerrikske hoppuka.

DEL

I romjula starter den 63. utgaven av den tysk-østerrikske hoppuka. Med tromsøgutten Johann André Forfang (19) blant deltakerne.

Mandag formiddag ble de terminfestede rennene i COC-cupen kommende helg bekreftet avlyst. Det bekrefter sportssjef Clas Brede Bråten overfor Nordlys.

- Vi har fått bekreftelse på det fra rennkoordinator i FIS, sier Bråthen.

Dermed er Forfang automatisk kvalifisert som leder av COC-cupen, som også gir Norge syv plasser i hoppuka.

Se Johanns monsterhopp i COC-cupen.

Dermed kan Forfang forberede seg på å ta del i den mest tradisjonsrike begivenheten i internasjonal hoppsport.

Sportssjef Clas Brede Bråthen og storebror Daniel Forfang, som deltok i hoppuka i 2004/05, beskriver hva det betyr og hva som venter tromsøgutten.

- Turnering som skiller

- Det er den største årlige happeningen vi har i idretten vår, som rangeres på lik linje med VM og OL. Det er sikkert utøvere som har VM-gull som ville byttet mot en seier i hoppuka, sier Clas Brede Bråten.

- Det er jo det største man kan oppleve som skihopper, ved siden av OL, sier Daniel Forfang.

Bråthen er klar på at hoppuka skiller seg ut.

- Den har fått den posisjonen fordi det er så krevende å vinne. Du må gjøre åtte gode hopp i fire forskjellige bakker. Og det er en ekstrem stemning rundt, som øker stresset. Det er en helt annen verden enn det utøverne er vant til, sier den norske sportssjefen.

Og mener prestisjen med å vinne hoppuka nettopp er så høy på grunn av at den er krevende å vinne.

- Hvis man ser historisk på det, så er det en turnering som skiller klinten fra hveten i hoppsporten. Det er bare de som er blant de beste som vinner hoppuka. Unntaket er i fjor, der Thomas Diethart kom og var helt ekstremt i flytsonen i den perioden. Det er den eneste gangen en hopper som ikke var blant de antatt beste har vunnet hoppuka, sier Clas Brede Bråthen.

- All-in hele tiden

Daniel Forfang lot seg begeistre at hoppukeopplevelsene.  

- Det er helt fantastisk. Det er en unik stemning og atmosfære, og det er mye inntrykk å svelge. Det er en utfordring å ikke la seg påvirke av alt sirkuset som er rundt. Og det går i ett i løpet av den uka, med trening, kvalifisering, renn, reise, hotellbytter. Det gjelder å være flink med å spise og drikke riktig, og ta vare på kroppen best mulig gjennom hele uka, sier Forfang.

Og bruker pokerterminologi for å beskrive den mentale tilstanden.

- Det all-in hele tiden. Sliter du, så har du ikke tid til å trene deg tilbake i form igjen, sier Forfang.

- Kan prege renn

Clas Brede Bråthen er klar på at det forventes gode prestasjoner av Forfang i hoppuka.

- Alle de norske utøverne vi sender skal gjøre det bra. Vi sender ikke hoppere bare for å være med og oppleve hoppuka.

Det mener Daniel Forfang at lillebroren kommer til å levere.

- Poenget er at når Johann kommer i den formen han er i nå, så har han noe der å gjøre. Han kan prege renn der, sier Daniel Forfang, som har 13.plass som sin beste plassering i hoppuka.

Og mener Johann har enda mer inne.

- Johann må bare nyte denne perioden, og jobbe hardt på videre for å ta neste steg enda høyere opp. Det er ikke sånn at jobben er gjort nå, og det kan ikke bli en hvilepute. Resultatene i hoppsporten er nådeløse. Leverer du ikke, så er du ute, sier Daniel Forfang.

Og mener han ikke trenger å advare lillebroren.

- Jeg trenger ikke det. Han er så dedikert for skihopping, og vet hva som skal til, sier Daniel Forfang.

Artikkeltags