Mektig FIS-topp vil gi verdenscupåpning til Tromsø: – Det er et enormt potensial

FINT BESØK: F.v. Jarle Aarbakke (Tromsø kommune), Walter Hofer (renndirektør i FIS), OL-mester Johann André Forfang og Clas Brede Bråthen (Norges Skiforbund). Hofer vil bruke sin påvirkningskraft internasjonalt for å kunne hjelpe til med å få et internasjonalt hoppanlegg på Storelva, som vist på skjermen bak.

FINT BESØK: F.v. Jarle Aarbakke (Tromsø kommune), Walter Hofer (renndirektør i FIS), OL-mester Johann André Forfang og Clas Brede Bråthen (Norges Skiforbund). Hofer vil bruke sin påvirkningskraft internasjonalt for å kunne hjelpe til med å få et internasjonalt hoppanlegg på Storelva, som vist på skjermen bak. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tromsø er sikret tung, internasjonal støtte i jakten på et hoppanlegg. Nå starter jakten på pengene.

DEL

Renndirektør Walter Hofer er blant de øverste skikkelsene i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Tirsdag fortalte han på en pressekonferanse i Tromsø om hva han tenker om planene om et internasjonalt hoppanlegg på Storelva, der han var med på befaring mandag. Daglig leder for hopp i det norske skiforbundet, Clas Brede Bråthen, var også til stede. Det samme var Aps Jarle Aarbakke, Tromsø Skiklub Hopp-leder Hugo Forfang, hans sønn og OL-mester Johann André Forfang og leder Turid Krudtå i Troms Skikrets.

– Det jeg har sett her er vakker natur med et enormt potensial, men den nærmeste store hoppbakken er ikke i Norge – den er i Finland. Hvordan kan det være at en OL-vinner vokser opp her, spurte Hofer seg.

– Når man ser det potensialet som er her, er det nesten et «must» å gjøre noe for hoppsporten her. Vi i FIS vil gjøre alt vi kan for å få til noe i denne saken, slo Hofer fast.

Mens Oslo, Lillehammer og Trondheim er verter for renn når man kommer mot slutten av vinteren, ser han for seg både verdenscupåpninger, større mesterskap og hopping på plast i midnattssol hvis et anlegg kommer på plass i Tromsø.

– Da vil det være mulig å starte verdenscupsesongen tidligere enn vi gjør, så det er selvfølgelig en reell mulighet, sier Hofer til Nordlys.

– Skal ikke forrykke hallplanene

Aps nestordfører Jarle Aarbakke har selv vært involvert i tankene om et hoppanlegg i Tromsø i et par år.

Det er ingen hemmelighet at ren økonomisk støtte til et slikt anlegg fra kommunen er en vanskelig sak, all den tid man har budsjettmessige utfordringer ved Tromsøbadet og er nødt til å prioritere situasjonen for hallidrettene i byen.

– Det at vi nå har en olympisk mester fra Tromsø gir oss et mulighetsvindu. Dette handler heller ikke bare om en 90- og 120-metersbakke, men også om å oppgradere skistadion til internasjonal FIS-standard. Jeg er entusiastisk til disse planene og tror de er realiserbare, sier Aarbakke, som samtidig påpeker:

– Vi har et massivt behov for hallidrettene i Tromsø, og det skal ikke forrykkes av dette. Et anlegg som dette må ha ekstern finansiering, og internasjonale aktører må på banen.

Det siste er leder i TSK Hopp, Hugo Forfang, klar over – og han har forståelse for kommunens ståsted rundt det økonomiske.

– Ja, det har jeg, selv om jeg ikke vet om det har gått helt opp for Tromsø hvilken verdi dette kan ha. Vi snakker om å nå ut i verden, og jeg synes ungdommen som vokser opp og har ambisjoner i vintersport skal ha muligheten fra de er små til å drømme om å kunne bli verdensmester eller olympisk mester med base i Tromsø, sier Forfang.

– Vi er i gang, og det er et stort steg å involvere Walter, som virkelig brenner for dette. Han sier jo at vi kan få åpningen av verdenscupen her i fem år. Det vil være dumt å si nei til en sånn mulighet, legger han til.

Ifølge Forfang har det allerede meldt seg interesserte aktører med tanke på finansieringen av et anlegg som trolig totalt vil kunne koste et tresifret antall millioner kroner.

– Ja, jeg har blitt kontaktet av to forskjellige, men jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier Forfang.

Walter Hofer anslo tirsdag at selve idrettsanlegget kan bygges for rundt 60 millioner kroner. Det kommer imidlertid større kostnader inn i bildet ved utbygging av skistadion, infrastruktur og andre fasiliteter man ønsker å ha inn rundt et anlegg.

– Klart om tre eller fire år?

– Vi snakker her om nummer én blant vinteridrettene i Europa. Tromsø fortjener å bli mer kjent ute i verden, og jeg mener man bør bygge det som et landemerke som blir kjent gjennom hele landet. Når det gjelder tid, skal jeg ikke stresse – men jeg vil gjerne lede det første rennet her som renndirektør, og jeg pensjonerer meg om to år, smiler Hofer litt spøkefullt.

At et hoppanlegg står klart om to år tviler de fleste på, også initiativtakerne.

– Men kanskje om fire, eller tre? Nå trenger vi først en planprosess, og så handler det om finansieringspakken, sier Hugo Forfang.

Norges Skiforbunds Clas Brede Bråthen er omtrent like entusiastisk som Hofer med tanke på et anlegg i Tromsø som kan være vertskap for store internasjonale konkurranser.

– Det er den beste tomta jeg har sett for en hoppbakke, uttalte blant annet Bråthen tirsdag.

OL-mester Johann André Forfang har prosjektet som et lite hjertebarn, og har tidligere sagt til Nordlys at han flytter hjem igjen for å satse fra Tromsø hvis det ser dagens lys.

– Å komme hjem for å hoppe på ski vil i hvert fall forlenge livet i min hoppkarriere, sier Johann André Forfang.

PS! Den mangeårige næringslivstoppen Kjell Kolbeinsen lanserte denne uka i Nordlys tanker om å kunne legge et vinter-OL til Nordkalotten i Norge, Sverige og Finland for eksempel i 2030. Det mener Walter Hofer kan passe som hånd i hanske med bakkeplanene på Kvaløya. – Et slikt anlegg vil selvfølgelig være naturlig i en sånn sammenheng, sier Hofer til Nordlys.

 

Artikkeltags