Sesongens siste verdenscuprenn gikk søndag i monsterbakken i Planica i Slovenia.

Tromsøgutten Johann André Forfang dro i første omgang til med et hopp på 240,5 meter, omtrent rundt de lengdene der han har ligget stabilt gjennom hele helga.

Da hadde han fortsatt ledelsen i kampen om sammenlagtseieren i «Planica 7», der den beste hopperen gjennom hele helga ville dra med seg 20.000 sveitsiske franc, eller 165.000 norske kroner.

Men da var det bare så vidt.

Forfang ledet totalregnskapet med 22,1 poeng ned til Kamil Stoch før det siste rennet, og før den aller siste finaleomgangen hadde den avstanden blitt knappet inn til 1,9 poeng!

Stoch leverte nemlig et fantastisk hopp på 245 meter og fikk som vanlige gode stilkarakterer, og dermed spiste verdenseneren inn omtrent hele sammenlagtforspranget tromsøgutten hadde.

Forfangs hopp i første omgang holdt til en sjetteplass i søndagens renn før sesongens aller siste verdenscuphopp.

Stoch ledet rennet klart halvveis foran den norske duoen Daniel André Tande og Robert Johansson. Forfang hadde bare fem poeng opp til Johansson og en plass på seierspallen.

Johann André Forfang vant kvalifiseringen torsdag, ble nummer to i fredagens individuelle renn og leverte to gode hopp da Norge vant lørdagens lagkonkurranse overlegent.

Slik var finaledramaet

Her får du våre oppdateringer fra finaleomgangen i Planica søndag:

Vi er i gang med finalen. Tre hoppere har vært utfor, og østerrikske Clemens Aigner leder så langt etter et hopp på 212 meter.

Aigners landsmann Daniel Huber hopper like langt, 212 meter, og overtar ledelsen.

Omgangens sjuende hopper, hjemmehåpet Jernej Damjan, lander på 214 meter og er ny mann i ledelsen, 14,9 poeng foran Huber.

Første nordmann ut i finaleomgangen er Halvor Egner Granerud. 216,5 meter holder til en grei ledelse med 6,7 poengs margin til Damjan.

Ti hoppere har vært utfor, 20 gjenstår. Egner Granerud holder foreløpig på ledelsen.

Polske Maciej Kot hopper 209 meter, og det holder til å snike seg inn et halvt poeng foran Egner Granerud.

Så har vi en klar ny leder. Japanske Ryoyu Kobayashi lander på 233 meter. Meget pent levert. 26,7 poeng ned til Kot.

Polske Stefan Hula hopper 223,5 meter. Det holder til å lede med 1,2 poeng på Kobayashi. 13 hoppere er igjen på toppen nå.

Tyske Markus Eisenbichler overtar ledelsen med 3,4 poeng etter å ha hoppet 224 meter.

237,5 meter av Richard Freitag! Overlegen ledelse for tyskeren før de ti siste hopperne gjenstår, og da skal vi ta med oss alle hopper for hopper – med tett fokus på sammenlagtduellen mellom Forfang og Stoch.

Norske Andreas Stjernen er først ut av topp ti-hopperne fra første omgang, der vi finner fem nordmenn. Stjernen hopper godt og lander på 236 meter, og det holder mot Freitag. 1,5 poeng foran.

Ny nordmann, Anders Fannemel. Det holder ikke helt mot Stjernen og Freitag etter en landing på 232,5 meter. Tredjeplass foreløpig.

Hjemmehelten Peter Prevc er neste. Grei kok i bakken, men Prevc matcher heller ikke helt Stjernen og Freitag. 232 meter og går inn på tredjeplassen foran Fannemel. Sju hoppere igjen, snart Forfangs tur.

Siste hopper før Forfang er tyske Karl Geiger. Geiger-telleren viser 234,5 meter, et godt hopp av tyskeren. Tredjeplass. Stjernen leder fortsatt.

Nå er det Forfang. Ja, jo, 226 meter etter at man gikk litt ned med bommen. Det er en OK hopp, men var dette sammenlagtseieren som røk under litt vriene forhold? Foreløpig delt fjerdeplass sammen med Peter Prevc.

Vi er stygt redde for at Kamil Stoch gjør nok helt til slutt her til at det blir han som stikker av med sammenlagtpremien på 165.000 kroner.

Junshiro Kobayashi med 223,5 meter og inn på plassen bak Forfang og Prevc.

Verdensrekordholder Stefan Kraft, nummer fire fra første omgang, kan fly. 236 meter med de forholdene som er nå er pent. Går inn 10,7 poeng foran Stjernen og vipper nordmannen ned til andreplass.

Robert Johansson tredje siste hopper denne sesongen. 228 meter er ikke full klaff. Det betyr at Kraft er inne på pallen.

Siste nordmann ut er Daniel André Tande. Et godt hopp, 234,5 meter. Dette blir nok jevnt mot Kraft. Åh, et halvt poeng bak østerrikeren.

Så skal Kamil Stoch hoppe for rennseier og sammenlagtseier i Planica-helga, og 20.000 sveitsiske franc. Joda, der tok han alt, polakken. 234,5 meter er evig nok.

Kamil Stoch vinner altså rennet foran Stefan Kraft og Daniel André Tande. Johann André Forfang ender på en delt åttendeplass i rennet, og mistet i sesongens siste hopp også sammenlagtprisen for alle de fire dagene i Planica. Etter sju hopp skilte det 9,4 poeng fra Stoch ned til Forfang på andreplass. Det er likevel ingen grunn til å grine på nesa verken over det Forfang har gjort i Planica eller i sesongen som helhet.

22-åringen fra Tromsø endte som nummer sju totalt i verdenscupen.

Bildeserie

Blinkskudd fra Planica