Noen som har 200 millioner kroner? Da får OL-helten den gaven han ønsker seg mest av alt

OL-DRØM: Johann André Forfang etter sitt første hopp i lagkonkurransen i OL mandag. En liten time senere kunne han smykke seg med tittelen olympisk mester. Nordlys' sportsleder Anders Mo Hanssen (innfelt) mener det kan være på tide å gi Forfang den gaven han aller helst vil ha – et flunkende nytt hoppanlegg i Tromsø.

OL-DRØM: Johann André Forfang etter sitt første hopp i lagkonkurransen i OL mandag. En liten time senere kunne han smykke seg med tittelen olympisk mester. Nordlys' sportsleder Anders Mo Hanssen (innfelt) mener det kan være på tide å gi Forfang den gaven han aller helst vil ha – et flunkende nytt hoppanlegg i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det kan være på tide å hente OL-gullvinner Johann André Forfang hjem.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er bare å beklage til alle andre idrettsutøvere i nord. Dere kommer ikke til å danke ut Johann André Forfang som årets nordnorske idrettsnavn i 2018. Simo Valakari kan lede TIL til seriegull ved å bruke en hofteoperert Svein-Morten Johansen på høyreback, og det vil ikke nå opp.

Som 22 år gammel OL-debutant reiser Forfang hjem fra Sør-Korea med individuelt sølv og laggull i bagasjen. Tidenes første medaljevinner i OL fra Tromsø ble plutselig i løpet av et par deilige mandagstimer tidenes første olympiske MESTER fra Tromsø. Det er bare å smake og sutte litt på den.

Slik jeg kjenner Forfang, kommer han sikkert til å ergre seg litt over at han ikke hoppet et par meter lengre i førsteomgangen i det individuelle storbakkerennet, og han finner nok også ting å pirke på fra hoppene i lagkonkurransen. Men jeg håper og tror det lar seg gjøre å legge de tankene bort nå. Du har tatt OL-gull, Johann!

Så kan man argumentere med at hopping er en individuell idrett, og man helst vil vinne de individuelle rennene. Men laghopping er ikke hoppsportens svar på tennisens Davis Cup. På ingen måte. Bare se på tårene til Alexander Stöckl, som kommer til å vises gjentatte ganger i TV-ruta de kommende dagene og havner i alle OL-oppsummeringer. Å få til dette som lag betyr utrolig mye for både hopperne og Stöckl.

Nå skal utvilsomt Forfang hedres og feires, både i Trondheim der han bor, i Kåfjord og Lyngen der han har slekt – og i hans egen hjemby Tromsø. Jeg har allerede vært i kontakt med Tromsø-ordfører Kristin Røymo, som – når hun hadde fått pusten igjen – lovet en storstilt feiring ved første mulige anledning.

Gaver skal overrekkes, og jeg vet med 100 prosent sikkerhet hva det er Forfang aller helst ønsker seg fra hjembyen.

Det er ikke en blomsterbukett, kake eller statue, selv om alt det sikkert er veldig hyggelig. Det 22-åringen drømmer om, og selv har jobbet aktivt for, er et flunkende nytt hoppanlegg i Tromsø – med både 90- og 120-metersbakke, eller K95 og K121, om du vil.

Det foreligger store og ambisiøse planer om å få til dette på Kvaløya, der Forfang selv har vokst opp. Disse planene kunne Nordlys fortelle om 11. mai i fjor. Tankene svever rundt både renn i midtnattssol på plast og å kunne arrangere store mesterskap og verdenscuprenn på vinterstid.

OL-helten er selv en pådriver for dette, blant annet med en sterk motivasjon for Tromsøs barn og unge som man godt kan forstå.

Realiteten er fortsatt at de som vil komme noen plass i hoppsporten må gjøre som Forfang selv gjorde – når de når en alder der neste stopp er videregående skole, må de flytte fra Tromsø. En 70-metersbakke i Grønnåsen og tilhørende småbakker er flott for å fostre opp hoppglade barn, men på et punkt sier det stopp.

Da jeg intervjuet pådriver Forfang om bakkeplanene på Storelva i mai i fjor, sa han følgende om muligheten for at han flytter hjem igjen hvis et topp anlegg kommer opp: – Det kan jeg nesten garantere, hvis det blir et anlegg der. Så stort Tromsø-hjerte har jeg.

At sølvgutten nå har blitt en OL-gullgutt bør kunne være en pådriver og et brølende incentiv for mange, også de som sitter på penger som et slikt prosjekt vil trenge.

Det er selvsagt mulig å tenke edruelige tanker også etter et OL-gull, og her vil djevelens advokat stille noen spørsmål rundt om et stort, topp, internasjonalt hoppanlegg i Tromsø som er anslått til å kunne koste rundt 200 millioner kroner er bærekraftig rent driftsmessig og økonomisk. Vel, det er det andre enn meg som må finne ut av – men det er noen seriøse runder som må tas i nær fremtid.

Det er i hvert fall en mulighet til å kunne få et skikkelig «kinderegg» hvis man velger å gå den veien. Det ene er sjansen til å skape uforglemmelige hoppøyeblikk med verdens beste hoppere i Tromsø, det andre er muligheten for å hente OL-helten Forfang hjem til byen der han hører til. Og det tredje er alle foreldrene som vil slippe å sende sin 15- eller 16-åring sørover fordi man vil hjelpe sin sønn eller datter med å satse på lidenskapen sin.

Det siste argumentet bør nok veie aller tyngst for lokale investorer og politikere, som man også trenger drahjelp fra. Hopp er lokalt i Tromsø ingen enorm idrett i omfang, men man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at antall medlemskap i hoppklubben kan vente seg et brukbart oppsving nå. Og man bør heller ikke glemme: Tromsø Skiklub Hopp har vært en stor og viktig leverandør av hoppere til Trønderhopp og andre klubber lengre sør i landet i en årrekke – og til å komme fra en by uten skikkelig seniorstørrelse på hoppbakkene sine har de hatt et enormt imponerende antall hoppere i NM.

Det er et skrikende behov etter mange andre idrettsanlegg i Tromsø, og jeg mener ikke at man kommunalt bør knekke ryggen økonomisk for å få to flotte hoppbakker i byen. Men prosjektet baserer seg i stor grad på ekstern finansiering av interesserte investorer, og selv om kommunen må være med på laget kan de også få lov til å ha flere tanker i hodet samtidig – blant annet for innendørsidrettene som går helt på felgen.

Jeg håper det er noen hoppglade eller gjerne bare marginalt hoppinteresserte investorer som i dag går inn og sjekker hva de har tilgjengelig på nettbanken.

Det er på tide å gi OL-helten Johann sjansen til å fly igjen. Denne gangen med SAS eller Norwegian hjem til Tromsø, for godt.

Følg Anders på Twitter

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken