Den tysk-østerrikske hoppuka startet med første renn i Oberstdorf søndag.

Tromsøs store stjerne Johann André Forfang (23) fikk verken forhold eller hopp til å stemme i kvalifiseringen lørdag. Der endte tromsøgutten som nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg til rennet, og var bare et halvt poeng unna å bli tilskuer.

I søndagens renn havnet han dermed i duell mot polske Piotr Zyla, og heller ikke der var Forfang helt i det slaget vi etter hvert har blitt vant til å se.

Han landet på 125 meter i det første konkurransesvevet av de fire rennene.

Zyla vant duellen klart mot Forfang etter et hopp på 133 meter, men 23-åringen fra Tromsø kom seg med i finaleomgangen på en såkalt «lucky loser»-plass, der de fem beste av de tapende duellantene blir med.

Forfang lå på en delt 18. plass før finaleomgangen, og hadde nok på det tidspunktet et håp om å hoppe seg brukbart opp mot topp ti.

– Det kan bli mye bedre, slo Forfang fast overfor NRK midtveis i rennet.

Ingen kunne gjøre noe i første omgang med verdensener Ryoyu Kobayashi. Japaneren som har uttalt at Forfang er et forbilde strakk seg helt til 138,5 meter og ledet med 2,7 poeng ned til hjemmehåpet Markus Eisenbichler.

Det var to andre nordmenn med i toppen halvveis i rennet. Andreas Stjernen lå på en tredjeplass og Robert Johansson på femte før finaleomgangen.

Slik var finaleomgangen

Her er våre oppdateringer fra finaleomgangen, i kronologisk rekkefølge:

Tre hoppere har satt den andre omgangen i gang, uten at vi har fått de store hoppene foreløpig. Polske Jakub Wolny best så langt med 117 meter, og dermed har han også hoppet seg opp minst to plasser.

Sjette hopper i finaleomgangen blir den første som klarer å snike seg inn foran Wolny. Tyske Constantin Schmid leverer 113 meter, og det holder til å lede med 1,2 poeng.

Finske Antti Aalto med 118 meter og en ganske klar ledelse så langt.

Det varte ikke så lenge. Sveitsiske Killian Peier lander på 119 meter og går inn 1,2 poeng foran Aalto.

Tidligere verdesener Peter Prevc i tet nå, etter et hopp på 122,5 meter. Nivået øker sakte, men sikkert når vi straks går inn i de 20 beste fra første omgang og nærmer oss Johann André Forfang.

Tyske Richard Freitag får samme lengde som Prevc og overtar ledelsen med 3,5 poengs margin.

Nå er det Forfangs tur. Nei og nei, dette ble en enda større nedtur. Det blir ikke mer enn 110 meter. Faller inn på en sjuendeplass foreløpig, og kan dermed fort ende som nummer 25 i rennet. Håpet om å kjempe om en sammenlagtseier i hoppuka er trolig over etter første renn.

– Det er klart, det er kjedelig. En stor nedtur her i dag, uttaler Forfang til NRKs Karen Marie Ellefsen.

Japanske Yukiya Sato hopper 124,5 meter og er ny mann i tet foran Freitag.

129 meter fra tsjekkiske Roman Koudelka. 9,4 poeng foran Sato og klar ledelse.

Tyske Stephan Leyhe og sveitsiske Simon Ammann har lagt seg på plassene bak Koudelka.

God stemning blant de tyske hjemmesupporterne når Karl Geiger lander på 128 meter og går inn på en andreplass 1,5 poeng bak Koudelka, som hopper seg fint opp her.

Polske Dawid Kubacki blir mannen som tukter Koudelka. 133,5 meter er imponerende. 5,4 poengs ledelse.

Fjorårets store ener Kamil Stoch legger seg inn bak landsmannen Kubacki etter et hopp på 131 meter. Åtte hoppere igjen nå, blant dem er det to nordmenn som kjemper om en plass på seierspallen.

Kvalifiseringsvinner Stefan Kraft fra Østerrike leverer 134,5 meter og tar over ledelsen foran polakkene Kubacki og Stoch. Hele 10,7 poeng ned til Kubacki. Kan dette føre Kraft helt opp mot pallen?

Robert Johansson blir ikke norsk mann på pallen i dag. 125 meter holder ikke til mer enn en tredjeplass så langt, og Kraft kryper nærmere en plass blant de tre beste.

Heller ikke Forfangs duellmotstander Piotr Zyla klarer å ta Kraft. 126,5 meter på polakken, som legger seg rett foran Johansson på en tredjeplass.

Det siste norske håpet er Andreas Stjernen, nummer tre fra første omgang. Det er bra, men ikke bra nok mot Kraft, som dermed har hoppet seg opp fra sjuendeplass til seierspallen. 131 meter er uansett godkjent. Stjernen inn på andreplass, 2,3 poeng bak østerrikeren.

Hjemmehåpet Markus Eisenbichler er nest siste mann ut. 129 meter, og her blir det tett. Ai ai, 1,4 poeng foran Kraft og ny mann i tet. Nå koker det på sletta i Oberstdorf.

Så er det vinterens beste hopper som står igjen, japanske Ryoyu Kobayashi. Nå skal alt avgjøres. Oi, igjen blir det veldig jevnt! 126,5 meter med litt dårligere forhold i bakken. Du verden! Kobayashi tar det med fire tidelers margin!

Da er alt avgjort i Oberstdorf. Ryoyu Kobayashi tar teten etter ett av fire renn. Andreas Stjernen ble beste nordmann på den litt sure fjerdeplassen. For Johann André Forfang er det bare å ta sats igjen i nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen etter en svært skuffende 25. plass, og håpet om å kjempe om hoppuka sammenlagt kan man bare legge bort. Det er svimlende 56 poeng opp allerede til ledende Kobayashi.